Menu
Det iranske flagget vaier foran hovedkvarteret til Det internasjonale atomenergibyrået i Wien. Foto: Florian Schroetter / AP / NTB

USA: – Iran brakte ikke konstruktive forslag til Wien

Europeiske diplomater uttrykker skuffelse og bekymring etter denne ukens atomforhandlinger med Iran i Wien. Irans forslag var ikke konstruktive, ifølge USA.

Av NTB | 03.12.2021 21:45:39

Økonomi og næringsliv: Avstanden er blitt større med nye iranske forslag, og det er uklart hvordan den kan bli mindre innen en realistisk tidsramme, mener diplomater fra den såkalte E3-gruppen – Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

– Teheran går tilbake på nesten alle de vanskelige kompromissene som ble utarbeidet etter mange måneder med hardt arbeid, sier de fredag kveld.

Iranske nyhetsbyråer har tidligere meldt at Iran har levert inn to forslag til endringer, og at disse vurderes av europeiske diplomater.

De europeiske kildene oppgir at forhandlingsdelegasjonene reiser hjem i helgen for å få nye instruksjoner, før partene samles til nye forhandlinger neste uke for å se om avstanden kan bli mindre.

Tidligere i år har det vært seks forhandlingsrunder med sikte på å gjenopplive atomavtalen fra 2015. Mandag startet en ny runde, den første siden ultrakonservative Ebrahim Raisi tok over som president.

– Den nye iranske administrasjonen kom ikke til Wien med konstruktive forslag, sier Det hvite hus’ pressesjef Jen Psaki fredag.

– Irans tilnærming denne uka var dessverre ikke et forsøk på å løse de gjenværende utfordringene, sier hun.

I tillegg til den europeiske trioen og Iran har Kina og Russland deltatt. USA deltar indirekte.

Irans delegasjon ba denne uka om at USA frigjør 10 milliarder dollar i fryste midler for å vise godvilje i forhandlingene.

President Joe Bidens pressesjef sa fredag at Donald Trumps beslutning førte til en dramatisk utvidelse av Irans atomprogram som mangler sidestykke.

Avtalen skulle gi verden garantier for at Iran ikke bruker sitt atomprogram til å utvikle atomvåpen. Iran insisterer på at atomprogrammet kun har fredelige formål.

Både iranske og europeiske kilder regner med at forhandlingene vil fortsette neste uke. Ifølge iranske nyhetsbyråer blir det trolig møter mandag, men ifølge Frankrike kan det bli en lengre pause.

Atomavtalen ble inngått mellom Iran, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kina og Russland i 2015. I 2018 trakk Trump-administrasjonen USA ut av avtalen og gjeninnførte omfattende økonomiske sanksjoner mot Iran.

(©NTB)

Flere nyheter: