fbpx
Menu
USA fryser eventuelle eiendeler Mohammad Javad Zarif har i USA eller territorier USA styrer over. Foto: AP / NTB scanpix

USA innfører sanksjoner mot Irans utenriksminister

USA innfører onsdag økonomiske sanksjoner mot Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Av NTB | 01.08.2019 00:49:59

Politikk: – Mohammad Javad Zarif iverksetter den hensynsløse agendaen til Irans øverste leder og er regimets hovedtalsperson over hele verden. USA sender en tydelig beskjed til regimet i Iran om at deres oppførsel er totalt uakseptabel, sier USAs handelsminister Steven Mnuchin i en uttalelse.

Sanksjonene fryser eventuelle eiendeler utenriksministeren har i USA eller territorier de styrer over.

– USAs begrunnelse for å utpeke meg er at jeg er Irans hovedtalsperson rundt om i verden, skriver han i en twitter-melding og fortsetter:

– Gjør sannheten virkelig så vondt? Sanksjonene har ingen betydning for meg eller min familie, da jeg ikke har eiendommer eller interesser utenfor Iran. Takk for at dere betrakter meg som en så stor trussel mot deres agenda.

Irans president Hassan Rouhani mener at USAs sanksjoner virker mot sin hensikt.

– De har begynt å gjøre barnslige ting, sier Rouhani.

– Hver dag sier de «vi vil forhandle med Iran uten forhåndsbetingelser», og så innfører de sanksjoner mot landets utenriksminister, sier han videre.

– Vi vil fortsette å samarbeide med herr Zarif som Irans øverste diplomat, fordi det er viktig å opprettholde diplomatiske kanaler, sier Carlos Martin Ruiz De Gordejuela, som er talsmann for EUs utenrikssjef Federica Mogherini, til nyhetsbyrået AFP.

Sanksjonene kommer mens situasjonen er spent mellom landene etter at USA trakk seg ut av atomavtalen med Iran.

Det er sjeldent USA innfører sanksjoner mot andre lands øverste diplomater. Avgjørelsen kommer om lag en måned etter at USA innførte sanksjoner mot Irans øverste leder Ali Khamenei.

Zarif sier sanksjonene ikke kommer til å få noen praktisk betydning for ham.

EU mener avgjørelsen er beklagelig.

(©NTB)

Flere nyheter: