Menu
Kraftig snøfall, vind og kulde skaper store vansker i førjulstida i USA. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB

USA herjes av vinterstorm

Tusenvis av flyruter ble innstilt i USA torsdag, der kraftig snøfall, vind og kulde skaper store problemer i førjulstida.

Av NTB | 22.12.2022 20:15:33

Økonomi og næringsliv: Fem delstater – Kentucky, Missouri, Oklahoma, Georgia og North Carolina – har alt satt i verk kriseplaner, og det ventes at flere delstater vil gjøre det samme.

Minst 2.350 avganger er innstilt i USA torsdag, og allerede er mer enn 2.100 innstilt fredag, ifølge overvåkingstjenesten FlightAware. Flyplasser i Chicago og Denver er hardest rammet.

Mer enn 20 av rutene til togselskapet Amtrak er også innstilt inntil videre, primært i Midtvesten.

Enkelte steder er det sprengkulde, og effektive kuldegrader (med effekten fra vinden medregnet) skal være helt nede i -40. Folk bes derfor om å ta forholdsregler for å unngå frostskader, noe man kan få i løpet av minutter i slik kulde.

Hjemløse Steven Venus snakket med AP torsdag, etter å ha sovet på fortauet i minusgrader natta i forveien.

– Det føltes som at tærne mine frøs til is og kom til å falle av, sa han.

Hjelpeorganisasjoner i byen frykter at folk skal sovne i kulda og fryse i hjel. I området rundt Detroit i Michigan er noen av tilfluktsrommene så godt som fulle, men folk presses inn.

– Vi sender ingen tilbake ut i denne kulda, sier en talskvinne for tilfluktssenteret COTS til Detroit News.

Kulda har også nådd grensebyen El Paso og over grensa til Ciudad Juarez i Mexico.

Der holder migranter til utendørs i telt eller i midlertidige oppholdsfasiliteter mens de venter på å finne ut om restriksjoner som har gjort at mange ikke får søke asyl, blir fjernet.

Den amerikanske bilorganisasjonen AAA anslår at over 100 millioner amerikanere planlegger å kjøre mer enn 80 kilometer mellom fredag og 2. januar.

– Denne værhendelsen kan være livstruende om du blir sittende fast, heter det i en melding på nettsidene til Minnesota-avdelingen til det nasjonale meteorologisenteret NWS. Det er meldt om flere titalls kollisjoner i delstaten.

Værtjenesten i Buffalo i delstaten New York snakker om en storm som opptrer kanskje bare én gang i hver generasjon, med iskalde vinder, lave temperaturer og strømutkoblinger.

– Dette er ikke som snødagene da du var barn. Dette er alvorlige greier, sier president Joe Biden, som oppfordrer folk til å lytte nøye til rådene fra lokale myndigheter.

I Portland i Oregon er det åpnet fire tilfluktsrom for å ta inn folk som blir værende ute i kulda.

Det ventes at temperaturen raskt vil bli lavere også i Texas sør i landet. Delstatens folkevalgte lover at det ikke blir noen reprise av kaoset i februar 2021, da en vinterstorm overveldet delstatens kraftnettverk, noe som medvirket til hundrevis av dødsfall.

Glatte veier gjør det farlig å ferdes i bil i deler av USA, og flere steder bes folk om å holde seg hjemme på det som vanligvis er den travleste dagen før jul.

Meteorologene i AccuWeather sier at stormen raskt kan forsterke seg til å bli en såkalt syklonbombe, et begrep som brukes til å beskrive en situasjon der barometertrykket faller raskt og kalde luftmasser kolliderer med varme.

(©NTB)

Flere nyheter: