Menu
Donald Trumps administrasjon har i en veiledende erklæring vedtatt at våpenbutikker er nødvendige, og derfor får holde åpent samtidig som andre virksomheter må stenges. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

USA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent

Til tross for utvidet nasjonal nedstengning av virksomheter, har Trump-administrasjonen vedtatt at våpenbutikker kan forbli åpne fordi det er «nødvendig».

Av NTB | 31.03.2020 02:32:14

Politikk: Etter flere dager med lobbyvirksomhet fra blant annet våpenorganisasjonen NRA, har sikkerhetsdepartementet i USA kommet med en rådgivende erklæring om at våpenhandlere bør betraktes som en viktig tjeneste, akkurat som matbutikker, apotek og sykehus, og derfor kan holde åpent.

Departementet påpeker at erklæringen kun er en veiledning for landets delstater, byer og tettsteder.

Så langt har de fleste delstatene i landet valgt å la våpenbutikkene forbli åpne, og salget av våpen har økt betydelig siden virusutbruddet startet.

16. mars hadde antall bakgrunnskontroller for å kunne kjøpe våpen økt med hele 300 prosent, sammenlignet med samme dato i 2019.

NRA har vært en stor støttespiller for Trump og ga rundt 30 millioner amerikanske dollar til hans kampanje i 2016.

Flere våpenkontrollorganisasjoner har reagert på erklæringen fra sikkerhetsdepartementet. Mandag søkte en av dem, Brady-gruppen, med begrunnelse i loven om informasjonsfrihet, om innsyn i eposter og dokumenter fra sikkerhetsdepartementet, for å se hvorfor de kom til beslutningen, og om de i forkant hadde konsultert helseeksperter.

Samtidig som erklæringen mottar kritikk, takker NRA president Donald Trump for sikkerhetsdepartementets vedtak.

(©NTB)

Flere nyheter: