reklame for smiaa
Menu
USAs utenriksminister Mike Pompeo. Foto: AP / NTB scanpix

USA har iverksatt prosedyre for gjeninnføring av Iran-sanksjoner

Trump-administrasjonen har formelt startet prosedyren for å få gjeninnført FN-sanksjonene mot Iran.

Av NTB | 20.08.2020 21:23:22

Økonomi og næringsliv: USAs utenriksminister Mike Pompeo leverte torsdag det formelle brevet til presidentskapet til FNs sikkerhetsråd som gjør at USA kan aktivere den såkalte «snapback»-mekanismen for å få gjeninnført FN-sanksjonene mot Iran.

Så langt har Frankrike, Tyskland og Storbritannia avvist amerikanernes krav. Den europeiske trioen understreker at Trump i 2018 trakk USA fra 2015-avtalen, som førte til heving av sanksjonene mot Iran, opplyser nyhetsbyrået DPA.

De mener USA ikke har juridisk rett til å kreve at FN-sanksjonene gjeninnføres.

Avgjørelsen har vekket harme fra USAs utenriksminister Mike Pompeo.

– Intet annet land enn USA har hatt mot og overbevisning nok til å legge fram en resolusjon. I stedet velger de side med ayatollaene, tordnet Pompeo i møte med journalister torsdag.

Den omstridte «snapback»-mekanismen er en klausul USA fikk lagt inn i atomavtalen fra 2015 mellom Iran og de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd – USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike – samt Tyskland.

USA mener de fortsatt kan utløse mekanismen fordi de signerte FN-resolusjonen om atomavtalen. Resolusjonen ble enstemmig vedtatt av Sikkerhetsrådet.

(©NTB)

Flere nyheter: