Menu
USAs president Joe Biden vil kunngjøre en ny pakke på 800 millioner dollar i militærhjelp til Ukraina onsdag, opplyser kilder til flere medier. Her jobber brannvesenet på stedet etter at en boligblokk ble ødelagt i et russisk bombeangrep i Kyiv. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

USA gir en milliard dollar i militær hjelp til Ukraina

USAs president Joe Biden vil kunngjøre en ny pakke på 800 millioner dollar i militærhjelp til Ukraina onsdag, opplyser kilder til flere medier.

Av NTB | 16.03.2022 04:10:08

Politikk: Midlene kommer på toppen av 200 millioner dollar som ble sendt i helga, og dermed vil det totalt være lovet en milliard dollar i bistand den siste uka, sier en anonym tjenesteperson i Det hvite hus til nyhetsbyrået AFP.

Summen tilsvarer rundt 9 milliarder kroner. Det var Wall Street Journal som først meldte om bistandsmidlene.

Onsdag skal Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tale til Kongressen. Det ventes at han igjen ber om mer bistand, og enkelte folkevalgte i USA har forsøkt å presse Det hvite hus til en enda tøffere linje mot Russland etter invasjonen.

Blant det som skal sendes, er flere av de defensive våpnene USA allerede har sendt, blant dem luftvern- og panservernmissiler, skriver kanalen.

Kilden i Det hvite hus vil ikke si til nyhetsbyrået AFP hva som skal sendes, men påpeker at USA har sendt minst 3.200 luftvern- og panservernmissiler, sammen med et bredt utvalg radarsystemer, helikoptre, granatkastere, håndholdte våpen og ammunisjon, i tillegg til annet utstyr.

Militærbistanden den siste uka kommer etter en pakke på 350 millioner dollar i militært utstyr som ble godkjent 26. februar. Da var det den største pakken av denne typen i amerikansk historie.

Den skal «håndtere Russlands invasjon av Ukraina, og effekten det har på omkringliggende land», og er del av budsjettet som finansierer det amerikanske statsapparatet ut året.

Ifølge CNN vil rundt 6,5 milliarder, rundt halvparten av pakka, gå til det amerikanske forsvarsdepartementet. Pengene skal gjøre det mulig for departementet å sende styrker til regionen og militært utstyr til Ukraina.

I tillegg går pengene til sårt tiltrengt mat, medisinsk hjelp og krisemidler til sårbare grupper i regionen, går det fram av en oversikt fra en komité i Representantenes hus.

Pakken har også økonomisk støtte på nesten 1,8 milliarder dollar. Pengene skal gå til å dekke behov både i Ukraina og naboland, for eksempel til cybersikkerhet og energi.

Kanalen skriver at størrelsen på pakka vokste på tampen av forhandlingene og at Det hvite hus kun ba om 10 milliarder dollar tidligere i måneden.

CNN melder at de nye bistandsmidlene ikke vil omfatte verken flyforbudssonen eller jagerflyene som Zelenskyj tidligere har sagt er nødvendig for å opprettholde den ukrainske motstanden mot Russland.

Militærhjelpen kommer ved siden av en bistandspakke på 13,6 milliarder dollar, som ble skrevet inn i lov tirsdag.

Mer enn 4 milliarder går til å tilby humanitær hjelp til mennesker som flykter fra Ukraina og folk som blir fordrevet innad i landet.

Flere nyheter: