Menu
USAs viseutenriksminister Wendy Sherman orienterte tirsdag Nato-landene om samtalene med sin russiske motpart Sergej Rjabkov. Foto: AP / NTB

USA forsikrer at europeiske land ikke vil bli holdt utenfor

Verken Ukraina eller europeiske land vil bli holdt utenfor i USAs forhandlinger med Russland, lover viseutenriksminister Wendy Sherman.

Av NTB | 11.01.2022 14:02:16

Krig og konflikter: Sherman diskuterte mandag den spente situasjonen på grensa mellom Russland og Ukraina med sin russiske motpart Sergej Rjabkov, som blant annet krever en vestlig garanti for at Nato ikke utvides ytterligere østover.

Tirsdag orienterte Sherman Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og ambassadører i Brussel, og hun forsikret at de ikke vil bli holdt utenfor i de videre samtalene.

– USA vil samarbeide med allierte og partnere, kreve at spenningsnivået trappes ned og svare på sikkerhetskrisen som er forårsaket av Russland, tvitret hun etter møtet.

Ukraina håper på medlemskap i Nato, noe som ifølge flere medlemsland er uaktuelt. Russland krever garantier for at Ukraina aldri blir med i Nato, et krav som også er helt uaktuelt for Nato å gå med på.

Onsdag samles Nato-Russland-rådet for første gang på over to år i Brussel, og torsdag blir Ukraina tema når Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) har møte i Wien.

– Det er på tide å komme til en realistisk enighet om en slutt på konflikten, og vi er klare til å ta de nødvendige avgjørelsene under et nytt toppmøte for lederne av de fire landene, sa han tirsdag.

Sherman kom også med beroligende ord til Ukrainas utenriksminister Emine Dzhaparova og lovet at landets allierte ikke vil «fatte beslutninger om Ukraina uten Ukraina».

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj ber i tillegg om et toppmøte med Frankrike, Tyskland og Russland for å finne en løsning på konflikten i landet.

(©NTB)

Flere nyheter: