Menu
USAs president Joe Biden varslet tirsdag at landet stanser all import av olje fra Russland. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

USA forbyr import av russisk olje – prisen på nordsjøolje passerte 132 dollar fatet

USAs president Joe Biden har bestemt seg for å innføre forbud mot import av olje og gass fra Russland.

Av NTB | 07.03.2022 17:44:43

Økonomi og næringsliv: Flere amerikanske medier erfarte tidligere tirsdag at det var nettopp dette budskapet Biden ville komme med på en pressekonferanse samme dag.

Ifølge Det hvite hus kunngjør presidenten «grep som fortsetter å holde Russland ansvarlige for sin uprovoserte og urettvise krig mot Ukraina.»

– Vi står sammen om å øke presset mot Putins krigsmaskin, sier Biden.

Dette er en av de første vestlige sanksjonene mot Russland som direkte rammer landets største eksportvarer, olje og gass. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret vestlige land til å innføre flere sanksjoner mot disse næringene, som har sørget for fortsatte kontantstrømmer til Russland tross at landet nå nærmest er utestengt fra verdens banksystem.

Oljeprisen steg etter meldingene, og i 17.30-tiden tirsdag ettermiddag lå prisen på ett fat nordsjøolje over 132 dollar. Omtrent samtidig varslet Storbritannia at de vil stanse importen av russisk olje i løpet av året.

– Vi forstår at ikke alle kan gjøre dette, sa presidenten med hensyn til USAs europeiske allierte.

Den amerikanske presidenten har tidligere nølt med å innføre sanksjoner mot russisk energiimport, blant annet for å redusere innvirkningen på amerikanske bensinpriser.

En rekke oljeselskaper har allerede trukket seg ut av Russland og begrenser importen av olje derfra, blant annet ExxonMobil og BP. Shell sluttet seg til disse selskapene tirsdag, etter sterk internasjonal kritikk. Midlertidige tall fra USAs energidepartement viser at importen av råolje fra Russland falt til null i siste uke av februar.

USA innfører forbudet på egen hånd, men har rådført seg med sine europeiske allierte, som er mer avhengige av russisk energi. Etter planen skal Europa redusere sin avhengighet av russisk gass og olje, men dette vil ta tid. I dag utgjør russisk naturgass en tredel av Europas forbruk av fossil energi.

USA importerer i gjennomsnitt 100.000 fat russisk olje hver dag, bare 5 prosent av Russlands eksport av råolje. Rundt 8 prosent av USAs import av olje og petroleumsprodukter stammet fra Russland i fjor.

Flere nyheter: