reklame for Sheiken Bowling
Menu
Kongresskvinnen Joyce Beatty (med rød sekk) forsøker å gripe inn mens politiet i Columbus i Ohio bruker pepperspray mot demonstranter under lørdagens protester. Foto; AP / NTB scanpix

USA forbereder seg på en ny kveld med uroligheter

Minnesota-guvernør Tim Walz har beordret full mobilisering av delstatens nasjonalgarde. 2.500 soldater blir utplassert lørdag. Trump tilbyr mer militær hjelp.

Av NTB | 30.05.2020 21:02:52

Krig og konflikter: I Minneapolis samlet menneskemengder seg lørdag på stedet der George Floyd ble arrested og utsatt for den røffe behandlingen av fire polititjenestemenn.

På en pressekonferanse lørdag sa Minnesota-guvernør Tim Walz at de voldsomme opptøyene som har preget delstaten og resten av USA de siste dagene, er en hån mot Floyds minne.

– Dette dreier seg ikke på noen som helst måte lenger om dødsfallet til George Floyd. Dette dreier seg om angrep på sivilsamfunnet og om å spre frykt og ødeleggelse, sa Walz.

Han la til at førsteprioritet nå er å få gjenopprettet ro og orden, og han bekreftet at han har mobilisert hele delstatens nasjonalgarde, 2.500 soldater. Det har ikke skjedd siden andre verdenskrig.

Walz påpekte at fredelige demonstrasjoner er tillatt og at ro og orden må gjenopprettes i Minneapolis for å hedre avdøde George Floyds minne.

Borgermester i New York Bill de Blasio skrev en direkte melding på Twitter til sine hvite medborgere: Vi kan ikke fortsette sånn».

– Strukturell rasisme hjemsøker livene til mennesker med farger. Det vi ser nå er at det renner over på grunn av flere tiår med urett, skriver de Blasio.

Som hvit mann ser han sitt eget privilegium og innser at han ikke kan forstå hvordan det føles, men vet nok til å si at for det svarte samfunnet er hver dag gjennomsyret av rasisme.

I Kentucky har guvernør Andy Beshear bedt Nasjonalgarden om bistand for å opprettholde ro i byen Louisville, og i Philadelphia oppfordres folk til å holde seg unna sentrum.

Michigans guvernør Gretchen Whitmer oppfordrer byer og tettsteder om å sette av egne områder der folk kan delta i fredelige demonstrasjoner.

Også i en rekke andre amerikanske byer stålsetter man seg for nye opptøyer.

Skjebnen til George Floyd, som døde mandag etter å ha blitt utsatt for en svært hardhendt pågripelse, har satt sinnene i kok over hele USA.

– Vi har vårt militære klart, villig og i stand, sa Trump før han lørdag dro til Florida.

– Dette er ANTIFA og de radikale venstre. Ikke legg skylden på andre, skrev han deretter på Twitter med henvisning til den antifascistiske bevegelsen Antifa.

Det samme mener justisminister William Barr, som advarer om at venstreradikale «er i ferd med å kuppe» demonstrasjonene mot politivold.

Disse to faktorene, kombinert med hans generelle helsetilstand og at han kan ha vært påvirket av rusmidler, er den sannsynlige dødsårsaken, står det i den offisielle foreløpige obduksjonsrapporten utarbeidet av delstatsmyndighetene i Minnesota og som flere amerikanske medier siterer.

Floyds familie avviser at han hadde underliggende helseproblemer og har engasjert en uavhengig patolog for å få utført en ny obduksjon.

Familiens advokat Ben Crump sier Floyds etterlatte ikke stoler på «noe som kommer fra Minneapolis-politiet».

Også i andre delstater forbereder man seg på det som kan bli en ny kveld og natt med store protester og opptøyer.

President Donald Trump anklager «radikale venstrekrefter» for å stå bak den landsomfattende uroen og tilbyr militær hjelp til Minnesota.

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde ikke George Floyd av kvelning alene. Han skal også ha hatt underliggende hjerteproblemer.

(©NTB)

Flere nyheter: