reklame
Menu
President Donald Trump fikk kraftig kritikk for praksisen med å skille barn fra foreldre etter ankomst i USA, hvor mange kom for å søke asyl. Her er han på besøk ved deler av grensemuren i Arizona i år. Arkivfoto: AP / NTB

USA finner ikke foreldrene til 545 migrantbarn

Rettsoppnevnte advokater i USA har ikke klart å finne foreldrene til 545 av barna som ble skilt fra foreldrene sine på grensa til Mexico, viser rettsdokumenter.

Av NTB | 21.10.2020 22:23:07

Sosiale forhold: NBC News og The New York Times siterer onsdag fra rettsdokumenter i en sak som utfordrer myndighetenes praksis.

Trump-administrasjonen iverksatte i 2017 en omstridt praksis der flere tusen familier ble splittet etter ankomst i USA og foreldre deportert til Mexico og Mellom-Amerika.

Forsøket på å gjenforene dem har pågått i flere år. Nå er det klart at antallet foreldre som ennå ikke er funnet, er mye høyere enn tidligere kjent.

Rundt 2.700 barn er tatt fra foreldrene etter å ha krysset grensa til USA, opplyste myndighetene sommeren 2018 etter at en domstol beordret dem til å kartlegge omfanget.

En rettsoppnevnt «styringskomité», som består av et privat advokatfirma og en rekke organisasjoner, klarte å spore opp alle familiene og gi dem mulighet til gjenforening.

Etter en rettslig kjennelse i 2019 erkjente myndighetene at ytterligere 1.556 barn var skilt fra foreldrene – 200 av dem var under fem år.

Søket ble dermed gjenopptatt, men tiden som har gått, kombinert med koronapandemien, har gjort letingen vanskelig. Borgerrettsorganisasjonen ACLU, som deltar i letingen, antar at rundt to tredeler av foreldrene de leter etter, er tilbake i hjemlandene.

Rundt 60 prosent av barna var under fem år da de ble skilt fra foreldrene, viser dokumentene.

Siden ble det klart at mange flere barn var skilt fra foreldrene, men Trump-administrasjonen påpekte at myndighetene hadde overlatt dem til omsorgspersoner, typisk slektninger eller venner av familiene.

(©NTB)

Flere nyheter: