Menu
USA stanset en støtteerklæring fra Sikkerhetsrådet til våpenhvile i Syria fredag, ifølge FN-diplomater. Foto: AP / NTB scanpix

USA blokkerte uttalelse om våpenhvile i Syria

USA blokkerte fredag en støtteerklæring fra FNs sikkerhetsråd til våpenhvilen Tyrkia og Russland har blitt enige om i Syria.

Av NTB | 07.03.2020 09:01:30

Krig og konflikter: – Det er forhastet, var USAs svar på utkastet til støtteerklæring, som var ført i pennen av Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia.

– Flere land ønsket uttalelsen velkommen, men én delegasjon inntok en holdning som gjorde det umulig å få den vedtatt, sa Nebenzia etter møtet.

Våpenhvilen i Syrias nordvestlige Idlib-provins ble vedtatt under et møte mellom Russlands president Vladimir Putin og hans tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan torsdag.

Tyrkia støtter flere opprørsgrupper i idlib, mens Russland er president Bashar al-Assads fremste støttespiller og gir flystøtte til syriske regjeringsstyrker.

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar opplyser til nyhetsbyrået Anadolu at det ikke er meldt om brudd på våpenhvilen.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldte fredag kveld om «et totalt fravær av syriske og russiske kampfly» over Idlib, og det statlige syriske nyhetsbyrået Sana meldte også om ro i provinsen.

Provinsen huset fra før over 3 millioner internflyktninger, og offensiven har drevet nærmere 1 million sivile på flukt nordover i retning grensa til Tyrkia.

Våpenhvilen innebærer ikke syrisk tilbaketrekning fra områdene som er gjenerobret, og flyktningene tør derfor ikke å vende hjem.

Rundt 50.000 opprørere og fremmedkrigere, mange av dem med tilknytning til al-Qaida, befinner seg også fortsatt i provinsen.

Våpenhvilen trådte i kraft ved midnatt samme kveld og så lørdag fortsatt ut til å holde.

Syriske regjeringsstyrker innledet i desember en offensiv mot landets siste opprørskontrollerte provins Idlib, og har siden gjenerobret store områder.

(©NTB)

Flere nyheter: