Menu
Ukrainske soldater sjekker utstyret under en øvelse i Donetsk-regionen øst i Ukraina. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

USA ber amerikanere forlate Ukraina nå

Amerikanere som er i Ukraina, bør forlate landet nå, heter det i et oppdatert reiseråd fra USAs utenriksdepartement.

Av NTB | 11.02.2022 00:05:35

Krig og konflikter: – Ikke reis til Ukraina som følge av økt trussel fra russisk militæraktivitet og covid-19, mens de som er i Ukraina, bør forlate landet nå med kommersielle flygninger eller private løsninger, står det i reiserådet som ble kunngjort sent torsdag kveld norsk tid.

– Amerikanere som blir igjen i Ukraina, bør utvise økt varsomhet som følge av kriminalitet, indre uro og mulige kampoperasjoner dersom Russland skulle gå til militær handling. Risikoen er høyere i noen områder av landet, heter det videre i reiserådet.

Reiserådet torsdag er en ytterligere innstramming av reiserådet som ble oppdatert 23. januar, da USA frarådet alle ikke-nødvendige reiser til Ukraina på grunn av den spente og uforutsigbare situasjonen i landet.

– Det er ikke som om vi her har å gjøre med en terroristgruppe. Vi står overfor en av de største armeene i verden. Det er en svært annerledes situasjon der ting raskt kan endre seg til det verre, sa Biden.

– Det finnes ikke. Det er en verdenskrig når amerikanere og russere begynner å skyte mot hverandre.

Han sa at hvis Russlands president Vladimir Putin er «dum nok til å gå inn, så er han smart nok til å ikke gjøre noe som kan påvirke amerikanske borgere negativt».

På spørsmål om han har sagt dette til Putin, svarte Biden at det har han gjort.

– Jeg trengte ikke å forklare ham det. Jeg har snakket med ham om det. Han vet det, sa Biden.

USAs president Joe Biden gjentok sin advarsel om at amerikanere som fortsatt er i Ukraina, bør forlate landet så fort det lar seg gjøre, da han ble intervjuet av NBC torsdag.

På spørsmål om det finnes noe scenario der han kan komme til å sende amerikanske soldater inn i Ukraina for å redde ut amerikanere, svarte han.

(©NTB)

Flere nyheter: