Menu
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan presenterte fredag et scenario som angivelig viser hvordan en eventuell russisk invasjon av Ukraina kan foregå. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

USA ber amerikanere forlate Ukraina i løpet av 48 timer

Amerikanere i Ukraina bør forlate landet i løpet av de neste to døgnene, ifølge Det hvite hus.

Av NTB | 11.02.2022 20:50:34

Krig og konflikter: På en pressekonferanse fredag sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, at amerikanske myndigheter ennå ikke vet om Russland kommer til å invadere Ukraina.

Samtidig viste han til et scenario som angivelig viser hvordan en invasjon kan foregå. Det omfatter blant annet russiske luftangrep og et raskt angrep på hovedstaden Kiev.

– Hvis et russisk angrep på Ukraina iverksettes, vil det trolig begynne med bombing fra lufta og rakettangrep, noe som åpenbart kan føre til at sivile blir drept, sa Sullivan.

Sullivan gjentok at en eventuell invasjon kan skje når som helst, også under OL, og at Russland fortsatt eskalerer situasjonen ved å utplassere flere soldater og mer utstyr nær grensa mot Ukraina.

Russland har utplassert store militære styrker nær grensa, men samtidig forsikret gjentatte ganger at de ikke har noen planer om en invasjon av Ukraina.

Dette skal senest ha blitt gjentatt fredag av den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu i et møte med Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace.

Samtidig har den amerikanske statlige kringkasteren PBS snakket med to anonyme kilder i USAs regjering som hevder at Vladimir Putin trolig har bestemt seg – og at invasjonen sannsynligvis skjer neste uke.

(©NTB)

Flere nyheter: