Menu
Dette mikroskop-bildet viser forskjellige typer apekopp-virus. Foto: Cynthia S. Goldsmith / Russell Regner / CDC / AP / NTB

Apekopper-tilfeller er vanskeligere å oppdage

Sykdomstilfellene av apekopper som oppdages i USA om dagen, har ikke nødvendigvis de vanlige symptomene. Det gjør dem vanskeligere å diagnostisere, ifølge CDC.

Av NTB | 10.06.2022 22:45:54

Medisin og helse: Det amerikanske smittevernsenteret CDC understreker fredag at det er avgjørende å påvise sykdomstilfeller for å hindre spredning av viruset.

– Vi har sett tilfeller av apekopper som er milde, og iblant bare på begrensede deler av kroppen. Det til forskjell fra det klassiske sykdomsbildet i de endemiske landene i det vestlige Sentral-Afrika, sier CDC-sjef Rochelle Walensky.

– Det gir bekymring for at noen tilfeller ikke avdekkes eller diagnostiseres, tilføyer hun.

CDC sier risikoen for befolkningen er lav, men ber om økt årvåkenhet blant leger, helsepersonell og allmennheten.

De som har fått påvist apekopper den siste tiden, har ikke alltid influensalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovne lymfeknuter. Disse symptomene blir typisk etterfulgt av utslettet som er karakteristisk for sykdommen.

Smitte krever nær kontakt mellom mennesker over tid.

USA har registrert 45 tilfeller av apekopper, dobbelt så mange som i forrige uke. Ingen dødsfall er rapportert. USA har 100 millioner doser av en vaksine på lager, men helsedepartementet sier at 300.000 doser av en mer moderne vaksine ventes å komme på plass snart.

Fram til 9. juni var det registrert rundt 1.300 tilfeller i rundt 30 land utenfor Afrika. De fleste blir friske uten behandling, og kun i sjeldne tilfeller fører viruset til alvorlig sykdom eller dødsfall.

(©NTB)

Flere nyheter: