Menu
Iran har startet med anriking av uran med en renhet på 20 prosent, opplyser myndighetene mandag. Anrikingen skjer her ved Fordo-anlegget. Arkivfoto: Maxar Technologies via AP / NTB

USA anklager Iran for utpressing

Iran har gjenopptatt anrikingen av uran med en renhet på 20 prosent. USA sier avgjørelsen er utpressing med atomkraft.

Av NTB | 04.01.2021 22:38:06

Økonomi og næringsliv: Anrikingen på 20 prosent er et tydelig forsøk på «utpressing med atomkraft, et forsøk som vil fortsette å mislykkes», heter det i en uttalelse fra den avtroppende administrasjonen til president Donald Trump.

En renhet på 20 prosent tilsvarer omtrent det nivået Iran hadde oppnådd da landet i 2015 inngikk atomavtalen med EU, USA og andre stormakter.

I øyeblikket beriker Iran uran med opptil 4,5 prosents renhet. Landet fastholder at deres atomprogram er av fredelig karakter, og at formålet ikke er å anskaffe atomvåpen.

Allerede fredag ga Det internasjonale atomenergibyrået beskjed om at Iran hadde informert byrået om planene om å anrike uran med en høyere renhetsgrad.

En renhet på 20 prosent er et kort, teknisk steg fra en anrikingsgrad på 90 prosent, som må til for å lage atomvåpen.

Da Iran for ti år siden besluttet å trappe opp anrikingen til 20 prosent, førte det til et israelsk angrep mot iranske atomanlegg. Forholdet var svært spent fram til atomavtalen i 2015.

President Donald Trump trakk USA fra atomavtalen i 2018, og siden da har det pågått en opptrapping mellom de to landene, blant annet i form av en stadig mer spent situasjon i Persiabukta.

USA har dessuten gjeninnført sanksjoner som er enda hardere enn de internasjonale sanksjonene som ble fjernet som følge av atomavtalen – en avtale som skulle forsikre verdenssamfunnet om at Iran ikke kom til å bruke sin kjernefysiske virksomhet til å utvikle atomvåpen.

(©NTB)

Flere nyheter: