Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) og hans russiske motpart, Sergej Lavrov, møttes torsdag i Stockholm. Foto: Jonathan Nackstrand / AP / NTB

USA advarer Russland mot Ukraina-konfrontasjon

USA advarer om alvorlige konsekvenser dersom Russland innleder en konfrontasjon med Ukraina. Russland ønsker et møte mellom Putin og Biden.

Av NTB | 02.12.2021 14:32:08

Krig og konflikter: Torsdag møttes USAs utenriksminister Antony Blinken og hans russiske motpart Sergej Lavrov i Stockholm.

I år arrangeres det årlige ministermøtet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i den svenske hovedstaden.

Ukrainakonflikten sto høyt på agendaen på torsdagens møte. Russlands økende militære aktivitet nær Ukrainas grense har skapt uro både i Kiev og i nærliggende Nato-land. Flere land har uttrykt bekymring for at Russland skal invadere Ukraina. Russland har i tillegg pågrepet tre ukrainere, mistenkt for spionasje, skriver DPA.

– Vi er dypt bekymret for Russlands planer om fornyet aggresjon mot Ukraina, sier Blinken.

Han ber Russland om å trappe ned situasjonen og heller benytte seg av diplomatiske metoder.

– Som president Putin har uttalt, ønsker vi ikke noen konflikter, sier Lavrov, som samtidig advarer Natos styrker mot å være for tett på Russlands grenser.

Lavrov sier samtidig at Russland ønsker å foreslå en ny europeisk sikkerhetspakt, som han håper vil bidra til å bremse opp Natos framstøt mot øst.

Russland ønsker nå et møte mellom president Vladimir Putin og USAs president Joe Biden, opplyser Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov.

– Datoen er ennå ikke bestemt. Det er krevende å finne ledige tidspunkt i kalenderen til de to lederne, men kontakt er svært viktig, våre problemer er økende, sier Rjabkov.

Ifølge ukrainske myndigheter har Russland nå stasjonert 115.000 soldater nær grensa til Ukraina, og ukrainske ledere har anklaget Kreml for å planlegge en invasjon av Øst-Ukraina. Russland har på sin side anklaget Ukraina for å styrkeoppbygging i området.

Ukrainas mål om å få tilbake Krim-halvøya er en direkte trussel mot Russland, uttalte president Vladimir Putins torsdag via sin talsperson, Dmitrij Peskov.

Ukraina er ikke medlem av Nato, men er en såkalt Nato-partner. Denne uka ba Ukraina Nato om mer støtte i konflikten.

– Russland må vise ansvar og senke spenningsnivået ved å redusere sitt militære nærvær. En eventuell fornyet russisk militær innblanding i Ukraina vil ha høye politiske og økonomiske konsekvenser, sa Huitfeldt onsdag.

Blinkens russiske motpart, Sergej Lavrov, sier at han også håper på en diplomatisk løsning.

Forholdet mellom landene har vært spent siden Russland annekterte Krim-halvøya i 2014. Siden har ukrainske regjeringsstyrker ligget i krig med russiskstøttede separatister i Donetsk og Lugansk øst i Ukraina.

Også Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt er til stede på møtene i Stockholm. I forkant av møtet gikk hun ut med en oppfordring til Russland om trappe ned det militære nærværet.

(©NTB)

Flere nyheter: