reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Svenske helsemyndigheter oppfordrer innbyggerne til å holde avstand til hverandre, men har innført få strenge tiltak for å sikre dette. Foto: TT / AP / NTB scanpix

Urovekkende smittespredning i Vest-Sverige

Koronaviruset har spredt seg sakte i Västra Götalands-regionen, men nå øker spredningen urovekkende, sier regionens smittevernslege Thomas Wahlberg.

Av NTB | 30.04.2020 15:02:39

Medisin og helse: – Vi ser en økt oppgang denne uka, og det er urovekkende, sier smittevernsoverlege Thomas Wahlberg i Västra Götaland.

2.459 har hittil fått påvist koronasmitte, og 209 er døde i regionen, som grenser til Østfold og inkluderer Göteborg.

Over 21.000 har hittil fått påvist koronasmitte og nærmere 2.586 var torsdag døde i Sverige, som dermed er oppe i 25,6 dødsfall per 100.000 innbyggere. Det er nesten sju ganger flere enn Norge, som har 3,8.

Helsemyndighetene mener informasjon og oppfordring om å holde sosial distanse er nok, noe de har høstet kritikk for.

Matematikkprofessor Tom Britton ved Stockholms universitet og professor i teoretisk biologi ved Linköpings universitet, Uno Wennergren, har hver for seg regnet ut hvor mange svensker som trolig vil dø etter å ha blitt koronasmittet. Minst 8.000 og kanskje opptil 20.000, er deres konklusjon.

– Sverige representerer på mange måter en framtidig modell, dersom vi skal oppnå «en ny normaltilstand», svarte han på et spørsmål om den svenske strategien under en pressekonferanse onsdag.

– Det de har gjort annerledes, er at de virkelig, virkelig har stolt på at egne innbyggere ville holde sosial distanse, fortsatte Ryan, som også minnet om at Sverige har et godt utbygd helsevesen.

I forrige uke økte reisevirksomheten med 10 prosent, sammenlignet med uka før, mens den i Västmanlands län økte med hele 25 prosent.

Alle bevegelser over 500 meter blir registrert, og i Stockholm virker det nå som om stadig flere drar på jobben, i stedet for å jobbe hjemmefra, ifølge Telia.

Sverge har innført langt færre restriktive tiltak enn de fleste andre land for å bekjempe smittespredning, og både skoler, utesteder og butikker er åpne.

Selv om Sveriges koronastrategi er omstridt, høster landet forsiktig anerkjennelse fra Mike Ryan, som leder kriseprogrammet til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Mange svensker retter seg imidlertid ikke etter helsemyndighetenes oppfordring om å bli hjemme, viser en fersk analyse av mobiltrafikken i landet, utført av Telia.

(©NTB)

Flere nyheter: