Menu
Polens grunnlovsdomstol i Warszawa, her i et bilde fra desember 2017. Dommerne har nå fastslått at enkelte deler av EUs lovverk strider mot den polske grunnloven. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Uro i Brussel etter omstridt vedtak i Polens grunnlovsdomstol

Polsk domstol slår fast at noen av EUs lover er i strid med landets grunnlov. EU er bekymret, mens en av Polens mektigste politikere triumferer.

Av NTB | 07.10.2021 20:52:16

Politikk: Brussel insisterer på at EU-traktatene trumfer nasjonal lovgiving, og nå varsler EU-kommisjonen at den vil bruke alle tilgjengelige midler for at dette også skal gjelde Polen.

Også i EU-parlamentet er reaksjonene sterke.

– Dagens kjennelse i Polen kan ikke stå uten at den får konsekvenser, sier EU-parlamentets leder David Sassoli få timer etter at den polske grunnlovsdomstolen kom med kjennelsen torsdag.

– EU-lovens forrang må være udiskutabel. Å bryte den innebærer å utfordre ett av de grunnleggende prinsippene i vår union, sier Sassoli og ber EU-kommisjonen gjøre «det som er nødvendig».

Han sier at EU ikke har noen makt over polske domstoler og heller ingen rett til å blande seg inn i visse deler av polsk liv.

Polsk opposisjon frykter imidlertid konsekvensene.

– Å ikke anerkjenne EU-domstolens kjennelser er i realiteten veien til polexit, skriver Borys Budka fra den liberalkonservative opposisjonsalliansen Borgerplattformen.

Han mener Polen nå risikerer å miste milliarder i EU-støtte.

EUs justiskommissær Didier Reynders sier han vil lese domstolens kjennelse i detalj. På en pressekonferanse torsdag kveld varslet han at EU kan komme til å iverksette tiltak mot Polen i løpet av noen dager eller uker, men uten at han sa noe konkret om hva kommisjonen vil gjøre.

Det er regjeringen som har bedt grunnlovsdomstolen om å ta stilling til hvilke lover som har forrang. Da avgjørelsen ble tatt torsdag var det kun to av de 14 dommerne som sa seg uenige i flertallets vurdering. De tolv andre konkluderte med at enkelte deler av EU-traktatene og noen avgjørelser i EU-domstolen er på kollisjonskurs med landets grunnlov.

Et disiplinærkammer som ble opprettet i polsk Høyesterett for å vurdere dommeres praksis, står sentralt i striden. EU mener ordningen bryter med sentrale rettsstatsprinsipper og gir regjeringen politisk kontroll over domstolenes virksomhet.

EU-domstolen avsa i fjor en midlertidig kjennelse med ordre om å sette til side denne ordningen, i påvente av en endelig dom. Det ville ikke statsminister Mateusz Morawiecki, dermed ba de om en behandling i landets egen grunnlovsdomstol.

Kjennelsen er en stor seier for Polens nasjonalkonservative regjeringsparti PiS. Partileder og regjeringens nestleder Jaroslaw Kaczynski jubler over avgjørelsen.

Polen og EU har hatt en lang krangel om hvorvidt det er EU-rett eller nasjonale vedtak som veier tyngst.

(©NTB)

Flere nyheter: