Menu
Herrelaget til Uno-X håper å få innvilget WorldTour-lisens til 2023-sesongen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Uno-X søker om WorldTour-lisens: – En drøm som har modnet over tid

Det norske sykkellaget Uno-X vil søke til UCI om å få WorldTour-lisens til 2023-sesongen. Laget håper også på invitasjon til Tour de France i 2022.

Av NTB | 11.06.2021 10:22:59

Sport: Det var allerede kjent at kvinnelaget til Uno-X ville søke om WorldTour-lisens fra 2022-sesongen, og fredag morgen bekrefter Uno-X i en pressemelding at også mennene vil søke om WorldTour-lisens til sesongen etter.

– WorldTour-lisens for både kvinne- og herrelaget vil skape norsk og dansk idrettshistorie og enda mer oppmerksomhet og begeistring for sykkel, sier Jens Haugland, daglig leder i Uno-X Norge og Uno-X Sykkel.

Om lisensen blir innvilget, vil det norske laget være garantert plass i verdens største sykkelritt. Det inneholder blant annet Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a España, samt sykkelklassikere som Paris-Roubaix og Flandern Rundt.

2023-sesongen er første mulighet for herrelaget å søke om WorldTour-lisens, ettersom UCI innvilger lisenser i treårssykluser. I 2020 fikk Movistar innpass blant sykkelsportens elite, og i 2023 håper Uno-X på det samme. Da må de danke ut ett av de 18 lagene som har WorldTour-lisens i dag.

– Det er en drøm som har modnet over tid, sier Haugland på et digitalt pressemøte fredag morgen.

– Det er ingen garantier i en sånn prosess. Det er fullt i huset for WorldTour-lagene for herrene, så får vi se om vi klarer å bane oss vei når vi søker i 2023. Vi tror vi har et fundament som vi tror UCI vil være interesserte i å knytte seg til, sier Haugland.

Han påpeker også at det vil bli tøft å få innpass om Uno-X har færre WorldTour-poeng enn konkurrentene når laget søker om lisensen. Prosentsjansen er som et myntkast å regne, mener Haugland.

– Vi får vel si 50-50.

Selv om de må vente til minst 2023-sesongen for å få garantert plass i de største sykkelrittene i verden, har Uno-X et håp om å stille til start i Tour de France allerede til 2022. Selskapet som har forretninger i Norge og Danmark, håper på å kunne stille til start på «hjemmebane» når Tour de France åpner i Danmark i 2022.

– Vi får håpe at vi klarer å overtale noen franskmenn til festen i København for herrelaget, sier Haugland.

Onsdag ble det kjent at laget prøver å signere Alexander Kristoff, noe sykkelstjernen selv bekrefter som «aktuelt».

Kristoff er på utgående kontrakt med UAE Team Emirates, som betyr at 33-åringen skal vurdere tilbud fra flere storlag.

I tillegg til Kristoff er også lagkameraten Sven-Erik Bystrøm og Total Direct Énergie-rytter Edvald Boasson Hagen på utgående kontrakter. De har også Uno-X planer om å kontakte.

– Vi skylder rytterne og oss selv å forhøre oss med dem som har utgående kontrakt og har norsk eller dansk pass. Vi legger ikke skjul på at det er ryttere vi hører om muligheten med, sier Haugland.

På pressemøtet fikk Haugland spørsmål om hvor stor tro han har på at laget skal få innvilget lisens. Den daglige lederen i Uno-X Norge og Uno-X Sykkel er ikke sikker på om det går, men sier at «man må være litt halvgæren og si det høyt» for å ha kjangs.

Laget som bare har norske og danske ryttere i stallen, et bevisst valg som Haugland forteller at de ønsker å fortsette med, håper å bli forsterket med de største navnene i norsk sykkelsport.

(©NTB)