Menu
Viktor Orbáns fullmakt til å styre ved dekret under koronakrisen har ført til kritikk, inkludert i et brev fra de norske landene til Europarådet. Nå kalles ambassadørene i Budapest inn på teppet. Arkivfoto: Tamas Kovacs / MTI / AP / NTB scanpix

Ungarn kaller Norges ambassadør inn på teppet

Norges ambassadør til Ungarn er sammen med de andre nordiske ambassadørene kalt inn på teppet. Et bekymringsbrev til Europarådet vekker sinne i Budapest.

Av NTB | 11.05.2020 11:02:39

Politikk: Brevet tar opp de utvidede fullmaktene statsminister Viktor Orbán har fått under koronautbruddet. De innebærer at han kan styre ved dekret, uten å måtte gå veien om nasjonalforsamlingen.

– Selv i en nødsituasjon må rettsstatens prinsipper råde, heter det i brevet. De nordiske utenriksministrene stiller seg bak bekymringene Europarådet ga uttrykk for i et brev til Orbán i mars.

Ministrene skriver videre at tiltakene må være proporsjonale og tidsbestemt.

Noe av kritikken mot Orbáns utvidede fullmakter er nettopp at de ikke har noen utløpsdato, men de kan trekkes tilbake av nasjonalforsamlingen. Der har Orbáns parti Fidesz og støttepartiet KDNP to tredels flertall.

Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó skrev på Facebook søndag at landet «ikke vil ha noen stakkarslig og hyklersk belæring utenfra», melder Reuters. Han sier det ungarske folk kan bestemme hva de vil gjøre og ikke gjøre, og han ber de nordiske landene passe sine egne saker

Unntaksbestemmelsene i landet har ført til krass kritikk fra flere hold.

– Vi støtter også rådets påminnelse om at tiltak medlemslandene innfører i de rådende omstendighetene, må være i tråd med både nasjonale grunnlover og internasjonale standarder og oppfylle essensielle demokratiske prinsipper, heter det videre i det nordiske brevet.

Utenriksdepartement bekrefter overfor NTB at Norges ambassadør er kalt inn til et møte i det ungarske departementet mandag ettermiddag. UD vil komme tilbake med en kommentar når møtet er holdt.

(©NTB)

Flere nyheter: