Menu
En mann i 20-årene ble skutt og drept i Prinsdal i Oslo fredag kveld. Tre unge menn er så langt siktet i saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken

Politiet har siktet en 20 år gammel mann for drapet på Halil Kara (21) i Prinsdal i Oslo eller medvirkning til det. Dermed er tre unge menn siktet i saken.

Av NTB | 17.01.2020 13:40:07

Kriminalitet og rettsvesen: Den 20 år gamle mannen ble pågrepet tirsdag fordi han oppbevarte et skytevåpen i Oslo sentrum, og han er siktet for drapet i Prinsdal eller for å ha medvirket til det. Det framgår ikke av fengslingskjennelsen hvilken rolle politiet mener 20-åringen hadde.

Retten fastslår at det foreligger bevisforspillelsesfare og gjentakelsesfare dersom han blir løslatt.

– Mannen er allerede varetektsfengslet i fire uker på bakgrunn av grov ulovlig bevæpning på offentlig sted. Han ble fremstilt i Oslo tingrett torsdag, skriver Oslo-politiet i en pressemelding. Retten har ilagt brev- og besøksforbud i de to første ukene av fengslingsperioden.

«Siktede er godt kjent for politiet, og han har som nevnt en tilknytning til gjengmiljøet», heter det i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett, som også poengterer at det de siste ukene har «oppstått en svært spent situasjon mellom gjenger i Oslo sør og øst som siktede er en del av».

Oslo-mannen er dermed den tredje som blir siktet i drapssaken i Prinsdal. Halil Kara (21) ble skutt og drept utenfor Prinsdal Grill fredag kveld for en uke siden. En kamerat av ham ble knivskadd i basketaket som fulgte.

– Vi har sendt papirer nedover til Ungarn, men det er for tidlig å si når han kan være her. Han har ikke fått oppnevnt noen forsvarer, sa politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt torsdag ettermiddag.

En 18 år gammel antatt medvirker er også pågrepet og siktet. Han erkjenner ikke straffskyld og regner ifølge sin forsvarer, advokat John Christian Elden, med å bli sjekket ut av saken når den er tilstrekkelig opplyst.

18-åringen samtykker likevel til fire ukers varetektsfengsling. Fengslingsspørsmålet blir avgjort ved kontoforretning fredag.

Politiet har en formening om rollene de tre har tatt, men har fortsatt ikke fått klarhet i hva som er drapsmotivet. Etter det NTB forstår mener politiet at 18-åringen ikke var hovedgjerningsmannen, men at han har hatt en medvirkerrolle.

– Vi holder kortene fortsatt litt tett og sitter på ganske mye informasjon, men det kan skje ytterligere utvikling i saken, sa Metlid torsdag.

Da han ble pågrepet tirsdag, var det andre gang på kort tid at Oslo-mannen ble tatt med våpen. 20-åringen er dessuten tidligere domfelt for ikke å ha etterkommet politiets pålegg da han var involvert i et masseslagsmål ved Bogerud T-banestasjon i sommer.

Den antatte hovedmannen, også han 20 år gammel, ble pågrepet på grensen mellom Ungarn og Serbia torsdag. Prosessen med å få ham utlevert til Norge er igangsatt.

– Han erkjenner ikke straffskyld og stiller seg uforstående til hvorfor han er pågrepet og siktet i saken, sier Elden.

Flere nyheter: