Menu
Deler av parkeringshuset er rast sammen etter brannen på Stavanger lufthavn på Sola. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Undersøkelsene av parkeringshus-brannen på Sola har startet

Kriminalteknikere begynte torsdag morgen undersøkelsene av det brannskadde parkeringshuset ved Stavanger lufthavn på Sola.

Av NTB | 09.01.2020 10:40:21

Kriminalitet og rettsvesen: – De er nå inne med en mekanisk bil med kamera som dokumenterer det sentrale åstedet, det vil si bilen hvor brannen startet, samt det nærliggende området i første etasje. De vil også forsøke å få bilen ut ved å feste på en krok og dra den ut, hvis det er mulig, sier Elisabeth Vorland, seksjonsleder etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon.

Fortsatt kan ikke personer fra politi eller brannvesen selv ta seg inn i bygningen på grunn av sikkerhet.

– Når politiet har sikret seg dokumentasjon og eventuelt fått den aktuelle bilen ut, vil den bli sikret for videre kriminaltekniske undersøkelser. Dersom det ikke er mulig å få bilen ut i denne omgang, vil dette bli forsøkt gjort ved en senere anledning, men det er viktig å presisere at det erfaringsmessig er svært vanskelig å finne eksakt brannårsak i en utbrent bil, sier seksjonslederen.

Brannen startet i en eldre dieselbil, en Opel Zafira fra 2005.

Allerede onsdag ble de første bilene kjørt ut av den eldste delen av parkeringshuset.

– Parkeringshuset er bygget i tre omganger, og den eldste delen har ikke fått skader. Det betyr at vi har startet arbeidet med å få ut biler, sier lufthavndirektør Anette Sigmundstad.

Selv om den delen av bygget ikke ble skadd, kan bilene ha fått skader.

– Vi kan ikke utelukke at bilene har fått røyk- og sotskader. Derfor vil noen biler bli fraktet ut av redningsbil, andre kjører selv, sier hun.

Bileiere trenger ikke å ringe Avinor. De tar kontakt med bileiere etter hvert som bilene er klare.

– Vi har nå oversikt over eierne av alle de 1.611 bilene som står i parkeringshuset, sier Sigmundstad.

Når de 300 bilene er ute, vil denne delen bli åpnet for publikum igjen. Det vil bety at Avinor får åpnet 500 parkeringsplasser.

– Det er også flere biler som er blitt skadd i forskjellig grad på parkeringsområdet P7 rett utenfor P-huset, opplyser informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet.

If har siden tidlig onsdag formiddag hatt tekniske skadeinspektører og skadebehandlere til stede på flyplassen for å svare på spørsmål fra kundene, starte skadebehandling og bidra til praktisk hjelp.

– På parkeringsområdene som er utendørs, har mange biler fått sot på bilen. Vi blir med ut og gjør en nøye vurdering av om bilen kan starte trygt, sier Clementz.

Avinor nå tar kontakt med 300 bileiere som kan hente bilene sine i parkeringshuset der det sto noe over 1.600 biler da det brant, melder Stavanger Aftenblad.

Torsdag formiddag hadde forsikringsselskapet If mottatt 240 skademeldinger fra storbrannen. If venter at tallet vil stige betraktelig.

(©NTB)

Flere nyheter: