Menu
Vinterferien nærmer seg, og tusenvis av nordmenn planlegger utenlandsferier, viser en fersk undersøkelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mange nordmenn planlegger å dra utenlands i vinterferien

Utenlandsreiser frarådes fremdeles av regjeringen. Likevel planlegger mange nordmenn å reise til utlandet i vinterferien, ifølge en fersk undersøkelse.

Av NTB | 12.02.2021 16:08:40

Fritid: Undersøkelsen er utført av YouGov for Europeiske Reiseforsikring. 1.005 personer deltok i undersøkelsen fra 3. til 7. februar.

Ifølge undersøkelsen planlegger nær 170.000 nordmenn å dra utenlands i vinterferien, og da enten på skiferie eller til varmere strøk.

Men det er fremdeles knyttet stor risiko til å reise rundt i verden slik pandemien er nå, advarer Europeiske Reiseforsikring.

– Dersom man trosser reiserådet, altså det røde lyset i myndighetenes reisekart, har man ikke gyldig forsikring på reisen, advarer kommunikasjonssjef Andreas Bibow Handeland.

– Vi vet at pandemisituasjonen er veldig uavklart rundt om i verden nå, og flere mutasjoner gjør ting komplisert og uforutsigbart, sier han.

Europeiske Reiseforsikrings samarbeidspartnere i utlandet har fortalt om kapasitetsproblemer på offentlige sykehus flere steder. Man kan også møte på lokale restriksjoner som kan skape utfordringer, påpeker Handeland.

– Når norske myndigheter på toppen av dette nærmest bønnfaller oss om å ikke reise utenlands, samt opplyser at de ikke kan garantere for konsulær bistand, gjør man nok klokt i å tilbringe vinterferien her hjemme, sier han.

– Det vil være i strid med våre reiseråd å dra til utlandet i ferien. Risikoen er for høy. Både for å bli smittet, men også på grunn av endringer i tiltakene i landene du besøker og muligheten for å kunne komme tilbake, sier han.

I den ferske spørreundersøkelsen svarer over halvparten at de kommer til å tilbringe vinterferien hjemme der de bor. 17 prosent drar på hytta eller hotell i Norge.

Å reise på hytte eller hotell er helt greit, påpeker helseministeren. Men han ber alle om å unngå kollektivtransport, holde avstand og handle i hjemkommunen før avreise.

Dersom man blir syk eller skader seg i utlandet og må behandles på private sykehus, kan regningen komme opp i millionklassen, advarer Handeland. Det samme gjelder for hjemtransport til Norge.

Fredag gjentok helseminister Bent Høie (H) at alle utenlandsreiser fremdeles er frarådet. Utenriksdepartementets reiseråd gjelder helt fram til 15. april, men kan bli forlenget.

(©NTB)

Flere nyheter: