Menu
Israelske og palestinske ungdommer barket sammen ved inngangen til Jerusalems gamleby, der israelske ultranasjonalister feiret okkupasjonen i 1967. Foto: AP / NTB

Ultranasjonalister feirer okkupasjonen av Øst-Jerusalem

Det ble urolig da israelske ultranasjonalister holdt sin årvisse flaggmarsj gjennom den muslimske delen av Jerusalems gamleby for å feire okkupasjonen i 1967.

Av NTB | 29.05.2022 10:15:58

Religion og livssyn: Titusener av israelere, de aller fleste unge ortodokse jøder, deltok i den kontroversielle marsjen etter sammenstøt før på dagen på Haram al-Sharif, eller Tempelhøyden som jødene kaller høyden midt i gamlebyen.

En stor gruppe i marsjen ropte provoserende slagord, slik som «død over araberne» og «Muhammed er død», ifølge israelske medier. Politiet sier at 70.000 deltok.

Israelske flagg ble heist på Damaskusporten i den muslimske bydelen, der marsjen startet, mens folk sang og danset på trappene rundt porten.

– Dette er vårt land, og det er det, sa den 18 år gamle jødiske israeleren Ofer Amar. Det aksepteres ikke av mesteparten av det internasjonale samfunnet, som kaller okkupasjonen ulovlig og i strid med folkeretten.

Rundt 3.000 israelske politifolk var utkommandert i forbindelse med den omstridte marsjen, som blir sett på som svært provoserende av palestinerne.

Statsminister Naftali Bennett ga politi ordre om nulltoleranse mot jødiske ekstremister som planla provokasjoner, og utenriksminister Yair Lapid kalte de høyreradikale gruppene en skam som «ikke er verdige å holde det israelske flagget»

I 2021 utløste marsjen en elleve dager lang krig mellom Israel og militante palestinere på Gazastripen, og også i år er det ventet omfattende protester og sammenstøt.

To av islams fremste helligdommer – al-Aqsa-moskeen og Klippedomen – ligger på høyden, og jøder har i henhold til israelsk lov ikke lov til å be der. Ben-Gvirs følge ble møtt med tilrop fra palestinere.

Utover dagen strømmet rundt 2.600 israelere opp på plassen, og mange viftet med israelske flagg og ba, ifølge israelsk politi som fjernet noen av israelerne og pågrep flere palestinere.

Israelere har lov å besøke høyden, men ikke å be eller vise israelske flagg.

Det kom også til mindre sammenstøt med palestinere ved al-Aqsa-moskeen, men det er ikke meldt om skadde.

Før marsjen løp mange unge israelere gjennom den arabiske bydelen mens de holdt israelske flagg og gikk løs på palestinske butikkeiere. Partene kastet steiner, stoler og flasker mot hverandre.

Ben-Gvir hyller også åpent massedrapsmannen Baruch Goldstein som i 1994 drepte 29 muslimer i bønn i Ibrahimi-moskeen i Hebron. Han vil fordrive palestinerne fra de okkuperte områdene, og han har tatt til orde for å nekte kristne, som han omtaler som «blodtørstige vampyrer», å feire jul i Israel.

Israel har aldri etterlevd FN-resolusjonene og har takket være USAs veto i Sikkerhetsrådet unngått straffetiltak.

Myndighetene ga tillatelse til søndagens marsj til tross for at den fant sted etter en periode med økende spenning. 19 israelere er drept av palestinere de siste ukene, mens 35 palestinere er drept av israelske soldater på den okkuperte Vestbredden.

Noen av palestinerne var væpnet, mens andre ble skutt da de kastet stein eller molotovcocktails på soldatene. Men i mange tilfeller var palestinerne ikke involvert i vold, blant dem den kjente journalisten Shireen al-Akleh.

Ifølge Palestinas Røde Halvmåne ble 79 palestinere skadd i og rundt gamlebyen søndag.

Søndag morgen troppet lederen av det ultranasjonalistiske partiet Jødisk makt, Itamar Ben-Gvir, opp på Haram al-Sharif, eller Tempelhøyden, sammen med en gruppe tilhengere, fulgt av politiet.

Ben-Gvir er en kontroversiell skikkelse i israelsk politikk, og han er siktet for ordensforstyrrelse, ulovlige demonstrasjoner og voldsbruk over 50 ganger de siste årene.

FNs sikkerhetsråd har i flere resolusjoner slått fast at Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem og senere anneksjon var ulovlig.

(©NTB)

Flere nyheter: