Menu
Elina Svitolina var preget etter at hun slo Anastasia Potapova i første runde av Monterrey Open. Foto: AP / NTB

Ukrainske Svitolina slo russer – gir prispengene til hæren

Den ukrainske tennisstjernen Elina Svitolina slo Anastasia Potapova i Monterrey Open. Alle pengene hun vinner i turneringen, går til den ukrainske hæren.

Av NTB | 02.03.2022 07:47:26

Krig og konflikter: Svitolina vant kampen natt til onsdag 6-2, 6-1. Hun var preget av situasjonen i sitt hjemland og stilte opp i gule og blå klær.

– Det var en spesiell kamp for meg i dag, sa 27 år gamle Svitolina.

– Jeg er veldig trist, men jeg er glad for å spille tennis her, la hun til.

Seieren i første runde gir ukraineren 2675 dollar, nesten 24.000 kroner.

– Alle pengene kommer til å gå til den ukrainske hæren, sa Svitolina etter kampen til stor jubel fra publikum.

– Jeg spiller ikke bare for meg selv. Jeg spiller landet mitt, jeg spiller for hjelpen til den ukrainske hæren og folk i nød. Hver seier jeg kommer til å ta med meg, kommer til å være veldig spesiell, sa Svitolina.

Da Svitolina først trakk seg fra turneringen, gjorde hun et poeng av at russiske utøvere ikke har skylden for Putins invasjon av hjemlandet.

«Jeg vil hylle alle spillere, særlig russiske og hviterussiske, som på en modig måte har tatt avstand fra krigen. Deres støtte er viktig», skrev hun på Twitter.

20 år gamle Potapova tvitret før turneringen og tok avstand fra krigen, og at «profesjonelle idrettsutøvere dessverre i praksis holdes som gisler av den nåværende situasjonen».

Svitolina har vært i en Grand Slam-semifinale ved to anledninger og er for tiden rangert som nummer 15 på verdensrankingen.

I 2. runde av turneringen i Mexico møter Svitolina bulgarske Viktoria Tomova.

Svitolina trakk seg først fra turneringen før sitt møte med russiske Potapova. Senere opplyste WTA (kvinnenes tour) og ITF (Det internasjonale tennisforbundet) at russere nektes spill i lagturneringene, men får fortsette på herrenes og kvinnenes tour – uten flagg eller nasjonsbetegnelse.

Under kampen var flagget til Potapova borte fra TV-grafikken.

(©NTB)