Menu
Ødeleggelser nær fronten i Sievjerodonetsk. Foto: Oleksandr Ratusjnijak / AP / NTB

Ukrainske styrker skal ha fått ordre om å forlate Sievjerodonetsk

Ukrainske soldater er nødt til å trekke seg tilbake fra Sievjerodonetsk, sier guvernøren i Luhansk etter flere uker med harde kamper mot russiske styrker.

Av NTB | 24.06.2022 13:01:20

Politikk: – De har fått en ordre om å gjøre det, sier Serhij Hajdaj på Telegram fredag morgen.

Han er guvernør i Luhansk fylke øst i Ukraina der Sievjerodonetsk ligger. Russiske styrker erobret store deler av byen for flere uker siden, og 21. juni slo Hajdaj fast at bare kjemikaliefabrikken Azot fortsatt var på ukrainske hender.

Hajdaj sier byen ligger i ruiner etter intenst russisk artilleribombardement i flere måneder, og at det ikke gir mening å forbli i posisjoner som har blitt utsatt for slikt bombardement så lenge. I tillegg er det frykt for at de skal bli omringet av russiske styrker.

Det har vært et viktig mål for russiske styrker å innta Sievjerodonetsk idet de forsøker å erobre en større del av det østlige Ukraina.

Ukrainske styrker kjempet fra hus til hus i Sievjerodonetsk før de etter hvert trakk seg tilbake til en stor kjemikaliefabrikk i utkanten av byen. Der har de kunnet gjemme seg i store underjordiske tunneler.

Sør for nabobyen Lysytsjansk skal russiske styrker ha inntatt småbyene Hirske og Zolote. Dette er ikke bekreftet av ukrainske styrker.

Fredag ble det også kjent at en russiskoppnevnt embetsmann i okkuperte Kherson ble likvidert da en bombe eksploderte i bilen hans.

– All kritisk infrastruktur er ødelagt. 90 prosent av byen har fått skader, 80 prosent av boligene vil måtte rives, skriver guvernøren.

Hajdaj sier soldatene har fått ordre om å trekke seg tilbake til nye posisjoner og fortsette kampen der. Russland kontrollerer i øyeblikket om lag 95 prosent av Luhansk fylke og om lag 50 prosent av Donetsk fylke. Til sammen utgjør de to fylkene den viktige Donbas-regionen.