Menu
De første ukrainske flyktningene har kommet til Råde. Senteret åpnet 16. oktober 2015 i forbindelse med flyktningstrømmen til landet den gangen. Arkivfoto: Jil Yngland / NTB

Ukrainske flyktninger har ankommet Råde

20 flyktninger fra Ukraina har i løpet av helgen ankommet det nasjonale mottakssenteret i Råde i Østfold.

Av NTB | 28.02.2022 13:18:46

Politikk: Dette er kvinner og barn som skal være slitne etter en lang reise, opplyser UDI til NRK. Mottakssenteret har 650 senger klare. Dette kan oppgraderes til 1.000 ved behov.

– De er slitne og preget av situasjonen, men de blir godt ivaretatt. Vi har system og mange gode ansatte som tar seg av dem, sier UDIs stedlige representant Knut Jostein Berglyd til NTB.

Ukrainerne kom med buss fra Polen, og de fleste ankom en gang mellom fredag og søndag. Mandag kom ytterligere én person.

Berglyd har ikke informasjon om hvordan reisen har vært for dem som nå har kommet. På senteret har de heller ikke fått rapporter om at det er flere flyktninger på vei mot Norge.

– Men vi blir ikke overrasket hvis det kommer flere. Det er noe vi antar vil skje, og vi planlegger for at det kan komme store ankomster, sier Berglyd.

Asylsøkere som kommer til senteret, må registrere seg for politiet. De får utdelt klær, og det blir rutinemessig tatt tuberkuloseprøve av alle som ankommer.

Normalt vil nyankomne bo på det nasjonale mottakssenteret i inntil tre uker mens asylsøknaden deres behandles. Men ved en situasjon der det kommer mange, vil det være aktuelt å gjøre noen endringer.

– Ved masseankomster må vi oppjustere kapasiteten både når det gjelder dem som jobber her og antall senger. Vi må vurdere om asylintervjuer kan gjøres på andre mottak, sier Berglyd.

Ifølge UDI bodde det mandag rundt 90 personer på ankomstsenteret, inkludert 14 av de 20 ukrainerne som i helgen kom til Norge. Ikke alle ukrainerne bor på senteret, og Berglyd opplyser at det er mulig at noen av dem bor privat.

(©NTB)

Flere nyheter: