Menu
Innhøsting av korn på en gård der en rakett har etterlatt seg et stort krater midt i åkeren. Gården ligger 10 kilometer fra fronten øst i Ukraina. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Ukrainske bønder håper at kornavtalen er reell

Hvis alt går etter planen, skal det om kort tid bli mulig å frakte korn ut av Ukraina. Ukrainske bønder håper inderlig at avtalen med Russland vil fungere.

Av NTB | 22.07.2022 11:11:01

Økonomi og næringsliv: Fredag ettermiddag signerte Ukraina og Russland en avtale som skal gjøre det mulig å eksportere ukrainsk korn via Svartehavet. Den skal også bedre Russlands mulighet til å eksportere korn og gjødsel til et verdensmarked som sliter med mangel på korn og svært høye matpriser.

Avtalen er framforhandlet ved hjelp av Tyrkia, som ifølge planen skal kontrollere de ukrainske skipene. Den legger også opp til at ukrainerne selv skal eskortere skipene gjennom Svartehavet slik at de unngår minene som Ukraina har lagt ut for å beskytte kysten sin, spesielt havnebyen Odesa.

I tillegg skal det opprettes et kontrollsenter i Istanbul, bemannet av ansatte fra FN, Tyrkia, Russland og Ukraina. Kontoret skal ha ansvaret for å organisere korneksporten, opplyser tjenestemenn.

– Det er ikke noe sted å lagre det og ikke noen å selge til, sier bonden Rakhmon Mirzojev, som driver en gård 60 kilometer fra frontlinjen sør i Ukraina.

Godt vær har ført til at kornsesongen er bedre enn vanlig, men for Mirzojev betyr det bare at enda mer korn hoper seg opp. I Ukraina er prisene dessuten på bunnivå siden tilbudet er langt større enn etterspørselen.

– Vi har ikke noe valg, vi er nødt til å håpe på at noe fungerer, sier Mirzojev til nyhetsbyrået AFP.

– For å være ærlig, personlig tror jeg egentlig ikke det vil fungere. Men hva skjer da? Vil vi bare måtte kaste alt kornet? spør han.

Kornavtalen er den første større avtalen mellom Ukraina og Russland siden den russiske invasjonen 24. februar.

Den russiske blokaden i Svartehavet har utløst en verdensomspennende matkrise og skapt frykt for storstilte sultkatastrofer.

Opptil 25 tonn hvete og andre kornslag er blitt stående i ukrainske havner som følge av de russiske krigsskipene og de ukrainske minene i Svartehavet.

Mirzojev peker på en røykfylt dis i horisonten som ligger over en gård i nærheten.

– Stedet ble truffet av en rakett, og jordene har brent i tre dager, sier han.

Ukraina og europeiske land har forsøkt å legge til rette for at mer korn kan eksporteres med tog, lastebiler og deretter på prammer via elven Donau.

Men lastebilsjåføren Volodymyr Muzetsjuk sier at disse rutene på ingen måte er nok til å frakte ut alt kornet. Dessuten har en kraftig økning i drivstoffprisene ført til at transporten blir uforholdsmessig dyr.

Også han har vanskelig for å tro at avtalen vil holde.

– Du kan ikke stole på det Russland sier. Den eneste måten å håndtere dem på, er med makt, mener han.

Store mengder korn har i månedsvis blitt stående på lager i ukrainske havnebyer uten at det har vært mulig å få det ut av landet. Siloene rundt omkring i landet er nesten fulle, og ukrainske bønder vet ikke hva de skal gjøre med nye avlinger.

Men han er svært skeptisk til om Russlands president Vladimir Putin vil holde løftet om å la Ukraina gjenoppta korneksporten.

I likhet med andre bønder har Mirzojev ventet med å høste kornet så lenge som mulig i håp om at situasjonen vil endre seg. Men de siste ukene har stekende sol og knapt noe regn ført til nye farer i et område utsatt for Russlands langtrekkende raketter: Branner.