Menu
Sjakhtar Donetsk varsler erstatningssøksmål mot Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Her er Fifa-president Gianni Infantino fra 2017. Foto: Torstein Bøe / NTB

Ukrainsk topplag krast ut mot Fifa – vil ha en halv milliard for tapte overgangssummer

Sjakhtar Donetsk krever over 500 millioner kroner fra Fifa. Årsaken er at utenlandske spillere kan holde seg borte fra den ukrainske klubben det neste året.

Av NTB | 18.07.2022 11:20:42

Kriminalitet og rettsvesen: Det forteller Sjakhtar-direktør Sergej Palkin til nettstedet The Athletic. Erstatningskravet på 50 millioner euro kommer som følge av avgjørelsen Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) tok 21. juni.

Da fikk utenlandske spillere og trenere i ukrainske klubber grønt lys til å oppheve sine kontrakter midlertidig fram til 30. juni 2023. Russlands krigføring i Ukraina lå bak vedtaket.

Nyheten kom som et sjokk på Sjakhtar-ledelsen. De hadde planer om å selge flere spillere for flere titalls millioner euro, men over natta kollapset alle mulige avtaler. Interesserte klubber kunne i stedet vente og hente dem på fri overgang.

– Alle tror vi er en stor fotballfamilie. Denne avgjørelsen setter en strek over det slagordet. Vi er ikke en samlet fotballfamilie, for ingen bryr seg om ukrainske klubber. Det er veldig synd. Fifa bryr seg ikke om oss, sier Palkin.

Han sendte forrige måned et brev til Fifa-president Gianni Infantino og pekte på konsekvensene. «På grunn av Fifas avgjørelse har Sjakhtar mistet en mulighet for overganger til fire spillere til en verdi av 50 millioner euro», skrev han, ifølge The Athletic.

Hittil har ikke Sjakhtar fått den responsen de håpet på. Klubben varsler rettslige skritt, og den vil også anke saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS) for å få omgjort avgjørelsen som fritt lar utenlandske spillere forlate ukrainsk fotball.

(©NTB)