Menu
Blodflekker på bakken og etterlatt bagasje på stasjonen i Kramatorsk etter fredagens angrep. Bildet er lagt ut via Telegram-kanalen til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP / NTB

Ukrainsk redningsarbeider: Minst 35 drept i angrep mot stasjonen i Kramatorsk

En ukrainsk redningsarbeider sier at minst 35 personer er drept i det som skal være et russisk angrep mot togstasjonen i Kramatorsk.

Av NTB | 08.04.2022 12:19:51

Politikk: Over 100 skal være såret i angrepet, ifølge Ukrainas statlige jernbaneselskap, som skriver at det er snakk om et russisk rakettangrep.

AFP-journalister på stedet har selv talt opp minst 20 døde. En redningsarbeider på stedet hevder det er snakk om minst 35 drepte.

EUs utenrikssjef Josep Borrell, som fredag er på besøk i Kyiv, fordømmer angrepet mot stasjonen. Det samme gjør EU-president Charles Michel.

– Gruoppvekkende å se Russland angripe en av hovedstasjonene som brukes av sivile i regionen der Russland trapper opp sine angrep, skriver han på Twitter og føyer til at «handling er nødvendig».

– Skjerpede sanksjoner mot Russland og mer våpen til Ukraina er på vei. En femte sanksjonspakke ble nettopp godkjent, skriver Michel.

Lederen for den ukrainske militæradministrasjonen i Donetsk, Pavlo Kyrylenko, sier til det statlige ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform at angrepet ble utført med russiske Iskander-raketter.

Ifølge jernbaneselskapet var tusenvis av sivile på stasjonen da angrepet fant sted. De skulle evakueres til mer sikre steder i landet. Også guvernøren i Donetsk-regionen, der Kramatorsk ligger, opplyser om det samme.

To raketter skal ha truffet stasjonen.

AFP-journalistene sier at fire biler ved siden av stasjonen er ødelagt og at restene av en stor rakett med ordene «til barna» på russisk ligger ved siden av hovedbygningen.

De forteller om blodpøler på bakken og bagasje som ligger strødd. Bilder og videoer i sosiale medier som skal være fra stedet, viser det samme.

– Dette er ondskap som ikke har noen grenser … og hvis det ikke blir straffet, vil det aldri stoppe, skriver han.

Harde kamper pågår mellom ukrainske og russiske styrker i Luhansk-regionen, ifølge regjeringen i Kyiv. Den russiske hæren sa i forrige uke at de vil konsentrere seg om å erobre de østlige regionene Luhansk og Donetsk. Disse er delvis kontrollert av russiskstøttede separatister.

Det russiske forsvarsdepartementet nekter for å stå bak angrepet og hevder at det er utført med en rakettype bare Ukraina bruker.

Ukrainske myndigheter oppfordret tidligere i uken alle sivile til å evakuere de østlige delene av landet i påvente av en større russisk offensiv.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver på meldingstjenesten Telegram at politi og redningsmannskaper er på stedet.