Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj passes på at soldater under besøket i Kherson sist mandag. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

Ukrainsk rådgiver: – Å forhandle med Russland er det samme som kapitulasjon

Vestlige forsøk på å få Ukraina til å forhandle med Russland er det samme som å be Ukraina kapitulere, mener en nær rådgiver til president Volodymyr Zelenskyj.

Av NTB | 20.11.2022 12:07:00

Politikk: – Når du har initiativet på slagmarken, er det noe underlig å motta forslag som «dere vil ikke kunne gjøre alt med militære midler likevel, dere trenger å forhandle», sier rådgiveren Mykhailo Podoljak i et intervju med nyhetsbyrået AFP søndag.

Han mener et slikt forslag innebærer en idé om at det landet som gjenerobrer territorier, bør kapitulere til landet som er i ferd med å tape.

Amerikanske medier har de siste dagene meldt at enkelte høytstående tjenestemenn har begynt å oppfordre Ukraina til å vurdere forhandlinger.

Så langt har Zelenskyj krevd at russiske styrker trekker seg ut fra alt ukrainsk territorium før han vil forhandle.

– Det er en gjensidig anerkjennelse av at en militær seier trolig ikke er mulig å oppnå i ordets sanne betydning, sa den amerikanske generalen Mark Milley tidligere i november.

Han la til at det nå har åpnet seg et «forhandlingsvindu».

Ifølge Podoljak har ikke Russland kommet med noe direkte forslag om å innlede fredsforhandlinger. I stedet har russerne kommet med dem via mellommenn. De skal også ha luftet ideen om en våpenhvile.

Selv om Russland har gått på flere store tap de siste ukene, mener Podoljak at president Vladimir Putin fortsatt tror han kan «ødelegge Ukraina».

– Det er hans besettelse, og det å forhandle med ham er meningsløst, sier rådgiveren.

Men amerikanerne ser ikke ut til å anse dette som et realistisk alternativ.

I Ukraina tolker man utspillene som et russisk forsøk på å få en slags pause i kampene slik at de kan forberede en ny offensiv.