reklame for Sheiken Bowling
Menu
Ukrainske soldater bruker amerikansk artilleri mot russiske stillinger i Kharkiv-regionen i midten av juli. I september skal ukrainerne ha gjenerobret store områder i denne delen av landet. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Ukrainsk lynoffensiv presser Russland på defensiven

Ukraina har erobret en rekke strategisk viktige steder øst i landet. En lynoffensiv har presset russiske styrker på defensiven.

Av NTB | 11.09.2022 15:51:12

Politikk: Ukrainske styrker sier søndag at de har gjenerobret 3.000 kvadratkilometer fra russerne. Hovedinnsatsen i motoffensiven er i den nordøstlige delen av landet, i Kharkiv-regionen.

– Rundt Kharkiv har vi begynt å rykke fram ikke bare i sør og øst, men også mot nord. Vi står 50 kilometer fra grensa, sier den ukrainske generalen Valeriy Zaluzhny i en uttalelse i sosiale medier.

Lørdag sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at landets styrker hadde gjenerobret 2.000 kvadratkilometer.

Et offisielt kart fra det russiske forsvarsdepartementet viser at russiske styrker har trukket seg tilbake fra store områder i det nordøstlige Ukraina. Kartet ble brukt under en pressebrifing søndag og viser at Russland kun kontrollerer en liten flik territorium i Kharkiv-regionen, øst for Oskil-elva.

Bilder og film delt i sosiale medier viser ukrainske soldater som poserer med innbyggerne i en rekke landsbyer og tettsteder, mens de holder opp ukrainske flagg. Det ser også ut til at store mengder russisk krigsmateriell er blitt etterlatt.

Mange militære eksperter sier at offensiven kom overraskende på russerne, og at de ble presset ut etter at opptil 10.000 russiske soldater sto i fare for å bli omringet.

Tidligere lørdag sa ukrainske talspersoner at styrkene hadde kuttet de russiske forsyningslinjene til Izium.

Talsmann for utenriksdepartementet, Oleh Nikolenko, sa at de også har gjenerobret Kupjansk på den viktigste forsyningsveien for russerne fra Russland til Izium.

Byen er et viktig jernbaneknutepunkt og har vært kritisk viktig for å forsyne russiske styrker langs den ukrainske østfronten. Har Ukraina kontroll her, betyr det store problemer for russiske styrker i områder lenger sør.

Russiske styrker ser også ut til å trekke seg ut av den nordlige delen av Kharkiv-regionen. DPA henviser søndag til meldinger om at innbyggerne i landsbyen Kozatsja Lopan, 30 kilometer nord for selve byen Kharkiv, har heist det ukrainske flagget. De russiske soldatene skal ha forlatt landsbyen som ligger rundt 4 kilometer fra grensen.

En annen som har rettet uvanlig kritikk mot Russland, er Tsjetsjenias autoritære leder Ramzan Kadyrov.

– Og jeg tror de vil trekke de nødvendige konklusjonene, fortsetter han ifølge nyhetsbyrået AP.

Uttalelsen er offentliggjort i form av en video på Kadyrovs kanal på meldingstjenesten Telegram, ifølge det russiske nyhetsnettstedet Meduza.

– De siste dagene har flere tusen mennesker krysset grensen. Flesteparten har reist til slektninger med egne kjøretøyer. Per i dag er det 1.342 personer i midlertidige sentre, sier guvernør Vjatsjeslav Gladkov i en uttalelse i en video lagt ut i sosiale medier.

Meldingene kommer etter det russiske forsvarsdepartementet lørdag bekreftet at de trakk styrker tilbake fra Balaklija- og Izium-området. Russiske myndigheter omtaler dette som en «omgruppering».

Martsjenko sier at det ikke fins et eneste bolighus i Izium som ikke er skadd, og han tviler på om det blir mulig å reparere det ødelagte varmenettet før vinteren.

Samtidig vokser kritikken mot den russiske ledelsen. Tonen blant russiske militærbloggere, som tidligere har ivret for militæraksjonen, er nå en annen. Den preges av en skarp tone mot de ansvarlige. Blant annet rettes det kritikk mot at feiringen av Moskvas 875-årsjubileum ble holdt som om ingenting var skjedd, skriver New York Times.

Han varsler at han blir nødt til å kontakte forsvarsdepartementet i Moskva og forklare hvordan situasjonen er på bakken, hvis det ikke gjøres endringer i strategien i løpet av en dag eller to.