Menu
Ukrainas Center for Civil Liberties holdt pressekonferanse lørdag, dagen etter at de det ble kjent at organisasjonen er en av årets mottakere av Nobels fredspris. Til venstre direktør Oleksandra Romantsova og styreleder Oleksandra Matvijtsjuk. Foto: AP Photo / Efrem Lukatsky / NTB

Ukrainsk fredsprisvinner: Vi må forsvare oss for å få fred

Fred er vår drøm, men vi må forsvare oss, sier lederen for den ukrainske organisasjonen som er tildelt Nobels fredspris.

Av NTB | 08.10.2022 16:01:11

Krig og konflikter: Oleksandra Matvijtsjuk, som er styreleder Center for Civil Liberties i Ukraina, støttet den ukrainske regjeringens linje da hun fikk spørsmål om dette på en pressekonferanse lørdag.

For å beskytte folket må ukrainske myndigheter kontrollere landområdene, understreket hun, og viste til massegravene som er avdekket i områdene som har vært under russisk kontroll.

Organisasjonen, som er en av tre vinnere av årets fredspris, jobber med å dokumentere russiske overgrep i Ukraina.

– Hvordan kan vi beskytte folket? Bare ved å forsvare oss. Det er statens ansvar. Vi vil ha fred, men fred ut fra Ukrainas ståsted. Det betyr først å frigi alle våre landområder, inkludert Krim-halvøya. Bare da kan Ukrainas myndigheter beskytte folket, sa hun på en pressekonferanse som ble overført på YouTube.

– Fred er vår drøm. Vi drømmer at vi ikke trenger å forsvare oss, men nå trenger vi det, fortsatte hun.

Matvijtsjuk svarte på ukrainsk på pressekonferansen, og sitatene baserer seg på oversettelsen fra senterets direktør Oleksandra Romantsova.

– Vi er virkelig beæret over å motta prisen sammen med dem, sier Romantsova.

– Dette er mennesker som gjør alt for å forhindre krig, slik som den som pågår mot Russland nå, og alle russiske kriger tidligere, fortsatte hun.

En rådgiver for Ukrainas president Vladimir Zelenskyj var kritisk til at Nobelkomiteen har delt prisen mellom menneskerettsforkjempere fra Ukraina, Russland og Belarus, som er nær alliert med Russland.

– Nobelkomiteen har en interessant forståelse for ordet «fred» dersom representanter for to land som angrep et tredje, mottar nobelprisen sammen. Verken russiske eller belarusiske organisasjoner var i stand til å organisere motstand til krigen, skrev Mikhail Podoljak fredag.

– Prisvinnerne representerer sivilsamfunnet i sine hjemland. De har i mange år stått opp for retten til maktkritikk og grunnleggende rettigheter for borgerne. De har gjort en enestående innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk. Til sammen viser de sivilsamfunnets betydning for fred og demokrati, het det i begrunnelsen for prisen.

Av de tre prisvinnerne er det kun Bjaljatski som ikke har fått mulighet til å gi en kommentar. Han sitter fengslet uten dom i Belarus, og det er høyst usikker om han vil kunne komme til Oslo for å motta prisen i desember.

Center for Civil Liberties deler årets Nobels fredspris med den fengslede demokratiforkjemperen Ales Bjaljatski fra Belarus og den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial.

Men Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen forsvarte beslutningen.

(©NTB)