Menu
Vladyslav Heraskevitsj fra Ukraina framsatte dette antikrigsbudskapet etter målgang i mennenes OL-konkurranse i skeleton. Foto: NBC via AP / NTB

Ukrainsk antikrigsbudskap i OLs skeletonfinale – IOC reagerer ikke

Christopher Grotheer vant overlegent og sikret Tysklands første OL-gull i skeleton, men ukrainske Vladyslav Heraskevitsj fikk mest oppmerksomhet.

Av NTB | 11.02.2022 19:36:08

Sport: 23-åringen fra Kiev holdt opp en plakat med et antikrigsbudskap før han startet i 3. omgang. Han kvalifiserte seg så vidt til den fjerde og siste omgangen og endte på 18.-plass, men han ble svært omsvermet etter sin protest mot krigstrusselen i hjemlandet.

«No war in Ukraina» sto det mot bakgrunn av gult og blått, Ukrainas farger.

– Som alle normale personer ønsker jeg ikke krig. Jeg vil ha fred i landet mitt, sa Heraskevitsj.

– Hjemme i Ukraina er folk veldig nervøse nå. Det er mange nyheter om soldater og våpen som omringer landet vårt. Det er ikke OK, ikke i det 21. århundre. Før det starter ville jeg vise verden hva jeg mener, fortsatte han.

– OL bør også være for fred og mot krig. Jeg håper de støtter meg i dette, sa han.

Fredag ettermiddag kom beskjeden fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) om at Heraskevitsj ikke behøver å bekymre seg for reaksjoner.

– Dette var et generelt rop om fred. Fra IOCs side er saken avsluttet, het det i en uttalelse.

Igjen tok Tyskland tilbake førsteplassen på medaljeoversikten med suksess i akebakken på tampen av dagen, etter at Norge hadde lånt den takket være medaljer vunnet i skiløypa. Etter 52 av 109 øvelser har Tyskland 7-4-0 (gull-sølv-bronse) mot Norges 6-3-5.

Raskt ble det spekulert i at Heraskevitsj risikerte straff ettersom regel 50 i det olympiske charter forbyr politiske protester under lekene. Hovedpersonen var samtidig klar på at han håpet å slippe sanksjoner.

Grotheer satte banerekord i første omgang og ga aldri fra seg ledelsen. Han hadde bestetid i de tre første omgangene og vant 66 hundredeler foran landsmannen Axel Jungk, mens det ble populær kinesisk bronse til Yan Wengang.

(©NTB)

Flere nyheter: