Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier landet har klaget Russland inn til Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Foto: Det ukrainske presidentkontor / AP / NTB

Ukraina tar Russland til Den internasjonale straffedomstolen i Haag

Ukraina har sendt inn en klage på Russland til Den internasjonale domstolen i Haag med krav om at landet stanser invasjonen.

Av NTB | 27.02.2022 13:33:26

Politikk: Det bekrefter president Volodymyr Zelenskyj søndag.

– Russland må holdes ansvarlig for å manipulere tanken om folkemord til å rettferdiggjøre aggresjon, skriver den ukrainske presidenten i en twittermelding.

Ukraina hevder også at Russland selv planlegger og begår handlinger som minner om folkemord i landet.

– Vi krever en rask avgjørelse der Russland beordres om å stanse militær aktivitet og forventer at rettssaker starter neste uke, skriver han videre.

Den internasjonale straffedomstolen i Haag har ikke mandat til å stille de russiske lederne bak invasjonen strafferettslig til ansvar. Men det er verdens øverste domstol for å løse juridiske spørsmål mellom stater om angivelige brudd på internasjonal lov. Det er FNs øverste domstol.

Kreml har forsøkt å rettferdiggjøre sin operasjon med å «demilitarisere» Ukraina som et forsøk på hindre angivelig forfølgelse av landets russiskspråklige minoritet. Det internasjonale samfunnet har imidlertid fordømt invasjonen som et åpenlyst brudd på internasjonal lov.

Domstolen skal i løpet av få dager beramme et rettsmøte for å diskutere saken.

Flere nyheter: