Menu
Ukraina og Kalush Orchestra vant finalen i Eurovision Song Contest i Pala Olimpico i Torino i mai. Foto: Heiko Junge / NTB

Ukraina protesterer mot Eurovision-nei

Ukraina fordømmer beslutningen om at Eurovision-finalen ikke skal arrangeres i landet og krever at den omgjøres.

Av NTB | 17.06.2022 21:45:53

Politikk: Av hensyn til sikkerhetssituasjonen har Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) vedtatt at Eurovision-finalen ikke kan arrangeres i landet i 2023.

Det er ukrainske myndigheter lite fornøyd med.

– Vi vil kreve at beslutningen endres, fordi vi mener at vi vil være i stand til å oppfylle alle kravene. Vi krever ytterligere forhandlinger om å holde Eurovision 2023 i Ukraina, sier landets kulturminister Oleksandr Tkatsjenko i en uttalelse.

EBU sa fredag at de har vurdert mulighetene for å arrangere konkurransen i Ukraina sammen med kringkasteren Suspilne movlennja.

– Etter en objektiv vurdering har Eurovision Song Contest med dyp beklagelse konkludert med at gitt de nåværende omstendighetene, kan sikkerhets- og driftsgarantiene som kreves for at en kringkaster skal være vertskap for Eurovision i henhold til reglene, ikke oppfylles, skriver EBU i en pressemelding.

Det er tradisjon for at vinnerlandet i Eurovision Song Contest blir vert for neste års konkurranse. Ukraina har arrangert Eurovision to ganger tidligere, i 2005 og 2017.

Ukraina vant årets Eurovision med sangen «Stefania», framført av Kalush Orchestra. Storbritannia kom på andreplass med sangen «Space Man», framført av Sam Ryder.

EBU ønsker nettopp Storbritannia som vertsland neste år.

– EBU vil nå holde samtaler med BBC for at de potensielt skal være vertskap for Eurovision i 2023 i Storbritannia, skriver EBU videre.

– Det er intensjonen vår at Ukrainas seier skal gjenspeiles i neste års show, sier kringkastingsunionen.