Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok til orde for nye EU-sanksjoner mot Russland på en pressekonferanse under toppmøtet i Brussel onsdag. Foto: Johanna Geron / Pool / AP / NTB

Ukraina ber EU innføre nye sanksjoner mot Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba EU straffe Russland på et toppmøte onsdag der også flere andre tidligere Sovjetstater deltok.

Av NTB | 15.12.2021 23:16:36

Økonomi og næringsliv: Konflikten mellom Russland og Ukraina preget møtet for EUs såkalte østlige partnerskap.

I tillegg til Ukraina deltok Armenia, Aserbajdsjan, Georgia og Moldova på møtet i Brussel. Kamp mot korrupsjon og demokratiske reformer sto på dagsordenen, men situasjonen rundt Ukraina fikk mest oppmerksomhet.

– For å være ærlig så er det ingen som er særlig interessert i sanksjonspolitikken etterpå, sa Zelenskyj da han møtte pressen.

Ifølge Nato-kilder har Russland utplassert over 75.000 soldater nær den ukrainske grensa, noe som har utløst stor bekymring både i Ukraina og vestlige land.

Russland nekter for å ha planer om invasjon av Ukraina. Men den russiske regjeringen har framsatt en rekke betingelser for å trappe ned situasjonen.

Tidligere har president Vladimir Putin krevd en skriftlig garanti for at Ukraina ikke blir medlem av Nato.

Hvordan EU skal håndtere Ukraina-situasjonen, vil bli diskutert på et EU-toppmøte torsdag. Også Hviterussland deltok tidligere i EUs østlige partnerskap – men landet trakk seg i sommer etter omfattende EU-kritikk av det hviterussiske valget i fjor.

EU truer med nye sanksjoner mot Russland hvis russiske styrker invaderer Ukraina. Men den ukrainske presidenten mener sanksjonene må innføres nå for å avskrekke Russland.

Samme dag som EU-toppene og de tidligere Sovjet-landene var samlet i Brussel, ble de russiske kravene overlevert til USAs viseutenriksminister Karen Donfried i Moskva.

(©NTB)

Flere nyheter: