Menu
Redningsmannskaper og lokale innbyggere henter opp et lik fra ruinene av en bygning i Lysytsjansk som ble bombet av russerne 16. juni. Prorussiske separatister sier de nå har omringet byen. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Ukraina benekter at Lysytsjansk er omringet

Russiskstøttede ukrainske separatister sier de helt har omringet den ukrainske byen Lysytsjansk i Luhansk. Det stemmer ikke, ifølge den ukrainske hæren.

Av NTB | 02.07.2022 16:16:04

Politikk: – Kampene raser rundt Lysytsjansk. Heldigvis er ikke byen omringet, og den er under den ukrainske hærens kontroll, sier talsmann Ruslan Muzytsjuk i den ukrainske nasjonalgarden til ukrainsk TV lørdag ettermiddag.

Tidligere samme dag sa en talsmann for separatiststyrkene at byen, som ligger i Luhansk fylke øst i Ukraina, var omringet.

– I dag har Luhansks folkemilits og russiske styrker tatt de siste strategiske høydene. Det gjør at vi kan bekrefte at Lysytsjansk er helt omringet, sa separatistenes talsmann Andrej Marotsjko.

Tsjetsjenske soldater er blant de russiske styrkene som beleirer Lysytsjansk, ifølge det statseide russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

– I løpet av den siste dagen har okkupantene åpnet ild fra alle mulige typer våpen, sa Luhansks guvernør Serhij Hajdaj lørdag.

Lysytsjansk er den siste lommen i Luhansk som ukrainske styrker fortsatt har kontroll over. Luhansk og Donetsk er de to provinsene som utgjør Donbas. Det er denne regionen Russland har fokusert på å okkupere etter at de mislyktes i å erobre hovedstaden Kyiv i kjølvannet av invasjonen 24. februar.

Russiske styrker har de siste dagene utsatt Lysytsjansk for voldsom artilleribeskytning. Samtidig har ukrainske styrker i ukevis forsvart byen for å hindre at den faller i russernes hender. Nabobyen Sievjerodonetsk på andre sida av elva Donets falt for en uke siden.

Russlands forsvarsdepartement sa fredag at deres styrker hadde tatt kontroll over et oljeraffineri i byens utkant, men Luhansks guvernør Serhij Hajdaj sa at kampene om raffineriet fortsatte.