Menu
En ukrainsk soldat nær fronten i utbryterregionen Lugansk tidligere denne måneden. Illustrasjonsfoto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Ukraina avviser påstand om angrep på prorussiske separatister

Prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker beskylder hverandre for å stå bak nye angrep i Øst-Ukraina.

Av NTB | 17.02.2022 08:57:34

Politikk: Det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti omtaler angrep som regjeringsstyrkene angivelig har iverksatt i utbryterregionen Lugansk.

I en uttalelse fra den selverklærte Folkerepublikken Lugansk heter det at regjeringsstyrkene har åpnet ild fire ganger det siste døgnet. Både granatkastere og tunge maskingevær er angivelig brukt.

– Landsbyen Stanytsia Luhanska ble beskutt med tunge våpen fra det okkuperte området i Donas. Sivil infrastruktur ble skadd. Vi ber alle parter raskt fordømme dette alvorlige russiske bruddet på Minsk-avtalene, skriver Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba på Twitter.

Ifølge nyhetsbyrået AFP sa en ikke navngitt tjenesteperson i Det hvite hus onsdag at Russland «når som helst» kan publisere falske opplysninger som påskudd for å invadere Ukraina.

Russiske myndigheter avviser at de har planer om en invasjon. Landets EU-ambassadør har imidlertid varslet et mulig motangrep hvis russere angripes i Øst-Ukraina.

Konflikten i Øst-Ukraina har pågått siden 2014, og det har vært en rekke sammenstøt mellom regjeringsstyrkene og separatistene opp gjennom årene.

Påstandene avvises fra ukrainsk side. En talsmann for regjeringsstyrkene sier at det er de som er blitt beskutt med artilleri og andre forbudte våpen – uten å besvare ilden, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Nato anslår at Russland har hatt over 130.000 soldater nær grensa til Ukraina, og vestlige land frykter en russisk invasjon.

(©NTB)

Flere nyheter: