Menu
Matchvinner Artem Dovbyk jubler med glade lagkamerater på slep etter å ha nikket inn Ukrainas 2-1-mål mot Sverige på overtid i 2. ekstraomgang. Foto: Stu Forster, Pool via AP / NTB

Ukraina avgjorde på overtid mot ti svensker: – En kniv i hjertet

Ukraina kjempet med ryggen mot veggen i 2. omgang, men avgjorde EM-åttedelsfinalen mot Sverige etter at Marcus Danielson ble utvist for en skrekktakling.

Av NTB | 30.06.2021 01:24:01

Sport: Etter 37 sekunder av tilleggstiden i 2. ekstraomgang, da begge lag begynte å forberede seg på straffesparkkonkurranse, slo Oleksander Zintsjenko inn fra venstre, og innbytter Artem Dovbyk stupheadet vinnermålet i nettet bak Robin Olsen.

Dermed er ukrainerne klare for EM-kvartfinale mot England i Roma lørdag. Da spilles det om semifinale på Wembley mot Danmark eller Tsjekkia.

– Vi er i ferd med å skrive historie. Jeg vil takke supporterne for støtten i dag. Etter de tre første kampene fortjente vi kritikk, men vi slo tilbake, og nå er jeg full av følelser, sa Zintsjenko til BBC etter å ha bidratt med mål og assist.

– Da jeg så Frankrike i går, sa jeg «fotballen er brutal». I dag rammet det oss. Vi skapte mer enn nok til å vinne i ordinær tid. Scoringen på overtid var en kniv i hjertet, sa Sverige-spiss Dejan Kulusevski.

– Jeg ville heller hatt null mål og vært videre. Nå er jeg veldig trist, sa Forsberg.

Sverige ble redusert til ti mann da Danielson kom feil inn i en duell med innbytter Artem Besedin i det 98. minutt og traff ham med knottene rett på kneet. Dommeren nøyde seg først med gult kort, men etter VAR-titting var det ingen tvil om at forseelsen kvalifiserte til rødt.

Besedin ble byttet inn til ekstraomgangene, men måtte hjelpes ut igjen.

Svenskene levde farlig flere ganger før Dovbyk avgjorde. Målet ble VAR-sjekket for offside, men bildene viste at Victor Lindelöf så vidt var lenger inne.

– Med sin innsats og prestasjonene i dag har laget vårt gjort seg fortjent til hele landets kjærlighet, sa Ukrainas landslagssjef Andrej Sjevtsjenko, mens hans svenske kollega Janne Andersson sa at det var hans tyngste dag i fotballen.

Det startet med en utsøkt crossball fra Mykola Sjaparenko. Andrej Jarmolenko fikk ballen på høyresiden, og svenskene flokket seg om ham for å demme opp. Lagkapteinen sendte et lekent utsidespark tvers over feltet, der Oleksander ZIntsjenko sto ganske alene og ventet.

Manchester City-spilleren lot ballen sprette to ganger før han klemte til med venstreslegga fra litt spiss vinkel. Ballen gikk mellom beina på Sebastian Larsson, som hastet til for å blokkere, og fortsatte inn i mål via hånden til keeper Robin Olsen. Han gjorde sitt beste, men skuddet var rett og slett for hardt.

Sverige fikk sitt utligningsmål rett før pause, igjen ved Emil Forsberg som har vært lagets målgarantist i dette mesterskapet. Etter fint svensk kombinasjonsspill fikk han ballen fra Alexander Isak 25 meter fra mål. Han tok en berøring framover og skjøt fra vel 20 meter. Ballen traff kneet til midtstopper Ilja Zabarnji, som prøvde å blokkere, og føk inn i nærmeste hjørne.

Først ute var Ukrainerne i det 55. minutt. Jarmolenko raidet på høyresiden og slo skrått ut til Sergej Sydortsjuk, som fra 15 meters hold skjøt stolpe-ut.

Ett minutt senere ble Forsberg satt opp av Isak igjen. Han skrudde ballen rundt Zabarnji, som igjen prøvde å blokkere, og så den treffe stolperoten utenfor keepers rekkevidde.

Til da hadde det vært en jevn dyst i Glasgow, men svenskene begynte å få overtaket. Isak skjøt utenfor alene med keeper, og Kulusevski tvang keeper Georgij Busjtsjan til en kjemperedning.

Så var det Forsbergs tur igjen. I det 69. minutt skar han inn fra venstresiden, forbi to-tre motspillere, og fyrte av et nytt skudd. Denne gang traff det tverrliggeren helt borte i krysset mens Busjtsjan sto og så på.

I det 89. minutt hadde Kulusevski sjansen til å avverge ekstraomganger da han ble spilt alene gjennom, men han brukte en berøring for mye, og Zabarnji løp ham opp og blokkerte.

Ekstraomgangene tilhørte Ukraina. Dovbyk, en av 12 innbyttere i kampen, ble matchvinner, men Zintsjenko var den store helten. Han overtok kapteinsbindet da Jarmolenko måtte ut, og han leverte en kjempekamp da Ukraina for første gang tok seg til EM-kvartfinale.

Zintsjenko skjøt Ukraina i ledelse med et knalltreff i første omgang, men Emil Forsberg utlignet rett før pause med sitt fjerde mål i EM-sluttspillet. Han fulgte opp med to stolpetreff i 2. omgang, da Sverige var klart nærmest å avgjøre.

Ukraina tok ledelsen 1-0 etter en snau halvtime med et flott angrep kronet med flere eksempler på ypperlig pasnings- og skuddteknikk.

Etter pause skulle stolpene stadig stå i veien for begge lag på Hampden Park.

(©NTB)