Menu
Russiske styrker har forlatt den symboltunge Slangeøya i Svartehavet, opplyste russiske myndigheter torsdag. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP / NTB

Ukraina anklager Russland for bruk av hvitt fosfor på Slangeøya

Den ukrainske hæren anklager Russland for å avfyre fosforbomber på Slangeøya, øya i Svartehavet som ukrainske styrker nylig gjenerobret.

Av NTB | 01.07.2022 21:01:03

Politikk: – I dag rundt klokka 18 utførte det russiske flyvåpenets SU-30-fly to angrep med fosforbomber på Zmiinyi, sier den ukrainske hæren, som bruker et annet navn for Slangeøya, fredag kveld.

Slangeøya er bare 0,17 kvadratkilometer stor, men er strategisk viktig plassert utenfor kysten av Odesa. Det kommer ikke fram i meldingen hvorvidt noen ble rammet av angrepet.

Russiske styrker trakk seg tilbake fra øya torsdag. Forsvarsdepartementet i Moskva beskrev tilbaketrekningen som velvillig handling som skal vise at russerne ikke vil blande seg inn i FNs innsats med å organisere beskyttet korneksport fra Ukraina.

Den ukrainske hæren sa på sin side at russerne ble tvunget til å forlate øya på grunn av voldsomme artilleri- og rakettangrep.

Granater med hvitt fosfor benyttes vanligvis for å røyklegge slagmarken eller for å lyse opp og markere mål, men er forbudt å bruke mot områder med mange sivile.

Hvitt fosfor brenner med svært høy temperatur når det kommer i kontakt med luft, er svært vanskelig å slukke, ulmer i ukevis og forårsaker ekstreme brannskader.

Ukraina har anklaget Russland for å bruke fosforbomber flere ganger siden invasjonen 24. februar, også i befolkede områder, noe Moskva har benektet.