Menu
Brannmannskaper forsøker å slukke en brann i boligblokka som ble rammet av et rakettangrep. Foto: Ukrainas redningstjenester / AP / NTB

Ukraina: 19 drept i rakettangrep mot Odesa

19 mennesker er drept i russiske rakettangrep mot en boligblokk og et fritidssenter i Odesa-regionen sør i Ukraina, ifølge landets myndigheter.

Av NTB | 01.07.2022 12:46:16

Politikk: Ukrainske sikkerhetsmyndigheter opplyser at 19 mennesker ble drept. Blant dem var to barn. 38 er fraktet til sykehus, blant annet seks barn og en gravid kvinne.

– Dere kan bare vente på svaret. Dere trenger ikke vente lenge, skriver president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Oleksij Arestovytsj på Twitter i en melding til russerne.

Angrepet skjer dagen etter at de russiske styrkene på Slangeøya utenfor Odesa måtte slå retrett. De har vært angrepet av ukrainske styrker i flere uker.

– Et terroristland dreper vårt folk. Som svar på nederlag på slagmarken, angriper de sivile, sier Andrij Jermak, Zelenskyjs stabssjef.

Serhej Bratsjuk, som er talsmann for militæradministrasjonen i Odesa-regionen, sier at rakettangrepet ble utført fra et fly over Svartehavet. Rakettene slo ned i havnebyen Serhiivka i Bilhorod-Dnistrovskyj.

Bilder som er lagt ut av redningstjenesten på Twitter viser det som tilsynelatende er store skader på både boligblokka og fritidssenteret.

Odesa-regionen sørvest i Ukraina er strategisk viktig. Regionen huser den historiske havnebyen ved samme navn.

Rakettangrepet fant sted etter at russiske styrker torsdag forlot stillingene sine på Slangeøya, som ligger utenfor Odesa-regionens kyst.

Russland har nektet for å stå bak dette angrepet, men blant annet Human Right Watch mener å ha dokumentert at det var et russisk angrep.

Et stort antall mennesker er blitt drept i angrep på boligblokker, sykehus og annen sivil infrastruktur siden Russland gikk til krig mot Ukraina i februar. Moskva nekter for å stå bak angrep på sivile.

Tre raketter ble brukt i angrepet, ifølge ukrainske sikkerhetsmyndigheter. Den ene raketten traff en ni etasjer høy boligblokk. Deler av blokken ble delvis ødelagt.

Russiske styrker ble tidligere i uken anklaget for et angrep på et kjøpesenter i Krementsjuk, der minst 18 sivile ble drept.