Menu
Kamparenaen i München blir ikke regnbuefarget. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

Uefa-nei til tysk regnbuemarkering skaper store reaksjoner

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har avslått ønsket om å lyse opp Bayern Münchens hjemmebane i regnbuefarger foran EM-kampen mellom Tyskland og Ungarn.

Av NTB | 22.06.2021 16:38:58

Sport: Det er lokale myndigheter i München som har tatt initiativ til regnbuemarkeringen i forbindelse med onsdagens kamp. Nå setter fotballtoppene i Uefa foten ned. Den tyske avisen Bild meldte allerede mandag kveld at markeringen var stanset.

Det europeiske fotballforbundet opplyser tirsdag at det har avslått søknaden fra den politiske ledelsen i München. Årsaken er at den planlagte markeringen anses for å være et politisk svar på en nylig vedtatt ungarsk lov.

Ungarns folkevalgte har med klart flertall vedtatt et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

«Gitt dette spesifikke ønskets politiske kontekst – en beskjed rettet mot en beslutning tatt av det ungarske parlamentet – må Uefa avslå det», heter det fra det europeiske forbundet.

Videre understrekes det at Uefa «er en politisk og religiøst uavhengig organisasjon». Forbundet gir samtidig uttrykk for at det forstår intensjonene bak markeringen.

I Tyskland har man nå besluttet å lyse opp arenaen i München med regnbuefarger 28. juni. Da spilles det imidlertid ingen kamp der. Samtidig vil en rekke andre stadioner i landet lyses opp mens kampen mot Ungarn spilles onsdag.

«Skam dere, Uefa, for ikke å la München lyse opp stadionet i regnbuefargene! Dere vet bedre enn å kalle dette en politisk motivert handling. Dette handler om likestilling, medmenneskelighet og å ta standpunkt mot hat», skrev landslagsstjerne Caroline Graham Hansen på Twitter.

Hennes klubb Barcelona er blant dem som i sosiale medier har lagt ut klubblogoen med regnbuebakgrunn.

Hun fikk støtte av sin kollega Lise Klaveness, elitedirektør i NFF, som tvitret:

– Vær så snill, Uefa, la München og Allianz Arena lyse opp veien til stolthet og likhet.

NFF publiserte et bilde på Twitter av landslagskapteinene Martin Ødegaard og Maren Mjelde med kapteinsbind i regnbuefarger.

– Vi mener at Uefa bør støtte forslaget om at regnbuefargene skal pryde stadion. Vi vil følge opp dette overfor Uefa, sier NFF-direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Gro Tvedt Anderssen til Kampanje.

– Det er ekstremt skadelig og farlig å blande sport og politikk, sa han til nyhetsbyrået MTI.

– I Ungarn har vi vedtatt en lov for å beskytte ungarske barn, og i det vestlige Europa klager de nå over dette. De ønsker å uttrykke dette ved å inkludere politikk i et idrettsarrangement, hvilket ikke har noe med å vedta en nasjonal lov å gjøre, fortsatte han.

Uefa skal også se nærmere på flere «potensielt diskriminerende episoder» som har funnet sted under Ungarns kamper i fotball-EM. Det skal omfatte apelyder og homofobiske bannere under kampene i Budapest.

Forbundet har tillatt at spillere kneler før kampene for å markere motstand mot rasisme.

Ungarn må vinne onsdag for å ha mulighet til å gå videre i EM, mens Tyskland vet at en seier vil sikre dem avansement.

De siste dagene har loven i Ungarn blitt gjenstand for debatt i fotball-EM. Onsdag blir det ingen regnbuemarkering i München, slik lokale myndigheter hadde håpet på.

Uefas nei til tyske myndigheter har skapt reaksjoner i Fotball-Europa og i Norge. Flere internasjonale toppklubber har blant annet endret sin logo med regnbuefargene som bakgrunn på Twitter.

Mandag reagerte Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó sterkt på planene om onsdagens markering.

Tysklands kaptein Manuel Neuer vil i onsdagens kamp fortsette å bære et regnbuefarget kapteinsbind. Uefa varslet i utgangspunktet at det også kunne bli sett på som en politisk markering, men har valgt å avslutte undersøkelsene i saken.

(©NTB)

Flere nyheter: