Menu
Russlands president Vladimir Putin tar på VM-pokalen etter finalen mellom Frankrike og Kroatia i Moskva i 2018. Her er han sammen med Fifa-president Gianni Infantino. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Uefa forlenger Russlands utestengelse – får ikke stille i europacuper eller mesterskap

Russland forblir i kulden og får ikke ta del i europeisk fotball på verken klubb- eller landslagsnivå. Neste sesongs europacuper går uten russiske klubber.

Av NTB | 01.05.2022 19:15:58

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) offentliggjorde vedtaket mandag kveld. Årsaken er den russiske krigføringen i Ukraina. Det betyr at Russland ikke får stille lag i blant annet Champions League i 2022/23-sesongen.

Utestengelsen er en fortsettelse av den som ble innført i slutten av februar for inneværende sesong. Da ble Spartak Moskva kastet ut europaligaen, og Russlands herrelandslag fikk ikke muligheten til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar.

I april fikk ikke de russiske fotballkvinnene spille to kvalifiseringskamper til neste års VM. Nå blir samtlige av deres resultater i mesterskapsjakten strøket, og gruppe E blir redusert til fem lag. Før invasjonen av Ukraina lå Russland på andreplass bak Danmark.

Uefas avgjørelse betyr at det danske kvinnelandslaget er så godt som klar for verdensmesterskapet i Australia og New Zealand.

Også alle russiske resultater i kvalifiseringen til U21-EM for menn blir fjernet.

Russlands søknad om å få arrangere herre-EM i 2028 eller 2032 kommer ikke til å bli vurdert, opplyser Uefa. Forbundet peker på at russerne har satt seg selv på sidelinjen på grunn av handlingene til landets myndigheter.

Uefa har bestemt seg for å erstatte Russland med Portugal i sommerens EM for kvinner i England. Portugiserne tapte for russerne i omspillet til mesterskapet. De går inn i gruppe C med Nederland, Sverige og Sveits.

På herresiden blir Russland nektet å delta i nasjonsligaen. Der starter en ny sesong i juni, og det russiske laget blir automatisk plassert sist i gruppe 2 i B-divisjonen. Dermed er et nedrykk uunngåelig.

(©NTB)

Flere nyheter: