Menu
Reglene strammes til rundt klubber som Manchester City. Foto: Dave Thompson / AP / NTB.

Uefa begrenser klubbenes forbruk av spillere og agenter

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt en reform av de finansielle Fair Play-reglene som så dagens lys i 2010.

Av NTB | 07.04.2022 17:34:40

Økonomi og næringsliv: Fotballklubbene skal leve et mer bærekraftig økonomisk liv. Torsdag vedtok Uefa et regelverk som skal hjelpe dem til ikke å bruke penger de ikke har.

Uefa opplyser at de nye reglene trer i kraft fra sommeren 2022. Klubbene får tre år på innrette økonomien etter dem.

Det mest oppsiktsvekkende er at klubbene ikke må bruke mer enn 70 prosent av omsetningen på spillerlønninger, spillerkjøp og agenthonorarer.

– Dette utgjør den største reformen av Uefas finansielle regler siden de ble introdusert i 2010, heter det i en uttalelse.

Regelverket har fått kritikk for at det ikke har virket. Klubber som Manchester City og Paris Saint-Germain har lyktes med å omgå reglene.

De nye reglene skal forstås som en erstatning for de gamle, men Uefa slår fast at de ikke gir klubbene lettere spillerom.

Det skal sees i sammenheng med regelen om at klubbene ikke kan bruke mer enn 70 prosent av omsetningen på spillerlønninger, spillerkjøp og agenthonorarer.

Innføringen av sistnevnte regel skal skje gradvis. I 2023/24-sesongen kan klubbene bruke 90 prosent av omsetningen, året etter 80 prosent og 70 prosent i 2025/26.

Brudd på reglene kan føre til overgangsnekt, lånerestriksjoner og ekskludering fra europeiske turneringer og tap av poeng i mesterligaen.

De finansielle Fair Play-reglene ble lansert for å stanse oppbyggingen av gjeld i europeiske fotballklubber.

Endringene gir dog klubbene anledning til å tape mer penger. Uefa tillater klubbene å tape 60 millioner euro over tre år, og ikke 30 millioner euro som tidligere.

Flere nyheter: