Menu
Finansminister Olaf Scholz (midten) og statsminister Angela Merkel sitter vanligvis ved siden av hverandre i regjeringsmøter. Mandag ledet Scholz møtet mens sjefen, som er i karantene, deltok via telefon. Arkivfoto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Tysklands regjering klar med krisepakke

Den tyske regjeringen er enige om en krisepakke for bedrifter og arbeidstakere og skal ta opp nye lån verdt 156 milliarder euro.

Av NTB | 23.03.2020 13:02:16

Økonomi og næringsliv: Pakken skal blant annet hjelpe små bedrifter og selvstendig næringsdrivende med å dempe det økonomiske sjokket i kjølvannet av koronapandemien. Bedrifter med fem eller færre ansatte kan søke om opptil 9.000 euro – rundt 112.000 kroner – hver over tre måneder. For bedrifter med opptil ti ansatte er beløpet 15.000 euro.

– Dette programmet skal gi umiddelbar hjelp, så ingen går tom for luft, sier finansminister Olaf Scholz om ordningen, som er anslått å koste opptil 50 milliarder euro. Rundt 10 millioner tyskere jobber for seg selv eller i små bedrifter, anslår regjeringen.

Større bedrifter som trenger det, skal også få tilført kapital. Et nytt stabiliseringsfond får 100 milliarder euro til å gå inn med egenkapital i bedrifter, i tillegg til å stille garantier for ytterligere 400 milliarder.

Tiltakene utgjør mer enn 30 prosent av brutto nasjonalprodukt, noe som gjør pakken til «en av de største i verden og den største i landets historie», sier sjeføkonom Oliver Rakau ved Oxford Economics.

For å finansiere dette, skal regjeringen altså ta opp nye lån. En bestemmelse i grunnloven som begrenser opptak av nye statslån, blir midlertidig satt til side. Regjeringen ofrer også den nærmest hellige budsjettbalansen, kjent som «svart null».

Ifo-instituttet i München anslår at den økonomiske nedturen kan bli på mellom 225 og 729 milliarder dollar. 1,4 millioner årsverk kan forsvinne, og ytterligere 6 millioner ansatte kan få redusert arbeidstid eller lønn.

– Dette vil trolig koste mer enn alt annet vi har sett av økonomiske kriser og naturkatastrofer de siste tiårene, sier Ifo-direktør Clemens Fuest.

Pakken skal etter planen godkjennes av nasjonalforsamlingen onsdag.

Scholz ledet regjeringens hastemøte mandag, mens Angela Merkel deltok via telefon. Statsministeren har satt seg selv i karantene etter at en lege hun har vært i kontakt med, testet positivt for covid-19-viruset.

Dette kommer på toppen av et tidligere løfte om minst 460 milliarder i lånegarantier for å hjelpe Europas største økonomi.

Den koronarammede tyske økonomien kommer til å krympe minst 5 prosent i år, sier en minister, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I tillegg til å beskytte næringslivet, skal også arbeidstakere ivaretas. Regjeringen opphever behovsprøvingen av dagpenger for arbeidsledige. På forhånd var det også varslet at pakken skal hjelpe leietakere, gjøre det lettere å søke om velferdstiltak og støtte klinikker.

(©NTB)

Flere nyheter: