Menu
Tyskland får 25 prosent av all olje og 40 prosent av all gass fra Russland. En kutt i importen fra landet vil få alvorlige følger for tysk økonomi, advarer finansminister Christian Lindner. Foto: AP / NTB

Tysklands finansminister utelukker snarlig kutt i oljeimport fra Russland

Det er ikke aktuelt for Tyskland å stanse importen av olje fra Russland med det første, sier finansminister Christian Lindner.

Av NTB | 21.04.2022 13:34:37

Politikk: Utenriksminister Annalena Baerbock har sagt at Tyskland innen utgangen av året vil kutte all import av olje fra Russland, og at gass deretter står for tur. Lindner er uenig.

– Vi må være tålmodige, sier han og understreker overfor BBC at det vil ta tid før Tyskland kan klare seg uten russisk olje og gass.

Rundt 25 prosent av Tysklands oljeimport og 40 prosent av gassimporten kommer i dag fra Russland, og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kritisert landet for å være med på å finansiere russernes krigføring med «blodpenger».

Russland tjener nærmere 9 milliarder kroner daglig på å eksportere olje og gass, en stor del av inntektene kommer fra europeiske land.

Dersom Tyskland over natten skulle ha kutte importen, vil det få dramatiske følger og føre til full stans for deler av tysk industri, advarer Lindner.

Tyske økonomer er enige og konkluderte denne uka med at en slik stans vil føre til dyp resesjon.

– Når alt kommer til alt så ønsker vi ikke lenger å drive forretninger med Putin, sier han.

– Det finnes knapt noe fornuftig alternativ til energi fra Russland. Med tanke på Russlands markedsandel blir det åpenbart at uten russiske energiressurser er det umulig å garantere Europas energisikkerhet, sa Russlands energiminister Aleksandr Novak nylig.

Ifølge Novak vil det ta mellom fem og ti år før EU fullt ut kan erstatte russisk olje og gass ettersom verken USA eller OPEC-landene har tilstrekkelig kapasitet til å dekke behovet i europeiske land.

– Skjebnen til europeisk industri og EUs innbyggere er derfor avhengig av at EUs ledere tar rasjonelle beslutninger, sa han.

Lindner leder Fridemokratene og er tilsynelatende på kollisjonskurs med utenriksminister Annalena Baerbock fra De grønne. Hun lovet nylig at utfasingen skal gå raskt.

Krem blåser av trusselen om EU-sanksjoner og hevder at europeiske land ikke har noe alternativ til import fra Russland.

(©NTB)

Flere nyheter: