Menu
De tyske spillerne deppet etter 1-2-tapet for Japan i lagenes VM-åpning onsdag. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

Tyskland i trøbbel – raknet mot Japan i første VM-kamp

Tyskland så ut til å ha full kontroll i VM-åpningen, men slapp Japan inn i kampen og tapte 1-2 etter to innbytterscoringer i Al Rayyan.

Av NTB | 23.11.2022 16:56:58

Sport: Det ble en elendig VM-innledning for det tyske laget som før oppgjøret markerte sin skuffelse over Fifa ved å holde seg for munnen da det offisielle lagbildet ble tatt.

Tyskerne tok oppskriftsmessig ledelsen og kjørte kraftig på for 2-0, men da sjanse på sjanse ble misbrukt, så Japan og Ritsu Doan sitt snitt til å utligne. Innbytteren avsluttet en fin opprulling etter 75 minutter ved å score på Takumi Minaminos pasning.

Den høyst overraskende snuoperasjonen ble fullbyrdet sju minutter senere av nok en innbytter. Takuma Asano lurte Tysklands offsidefelle, forserte og avsluttet glitrende ved første stolpe.

Tyskerne presset voldsomt for utligning mot slutten, men fikk ikke ballen i mål.

– Dette er en stor skuffelse. Vi bidro til å gjøre motstanderen sterkere, og vinnerviljen ble til slutt avgjørende. Japan trodde de kunne vinne, mens vi var opptatt av å holde på ledelsen, sa Tysklands kaptein og målvakt Manuel Neuer til ARD.

– Vi dominerte mesteparten av kampen, men i et VM var det for lett måten vi slapp inn målene på. Vi var ikke besluttsomme nok da vi hadde ballen. Det virket som det var noen som ikke ønsket å ha ballen, sa Ilkay Gündogan.

Skrelltapet gjør at «Die Mannschaft» lever farlig i VM, og søndag venter Spania til storkamp. Ny nedtur gir trolig tysk exit allerede før siste runde i puljespillet. Også i 2018 tapte Tyskland åpningskampen og røk senere ut før utslagsfasen.

En gjentakelse vil være et hardt slag for nasjonen med fire VM-titler.

Tidligere i kampen hadde det meste tydet på en kontrollert tysk seier. Etter litt unøyaktighet i starten koblet hvittrøyene fullstendig grep om oppgjøret fra om lag et kvarters spill.

Stormløpet mot Japans mål resulterte i et straffespark da keeper Shuichi Gonda overfalt David Raum i egen boks etter en halvtime. Gündogan var sedvanlig trygg fra ellevemetersmerket og gjorde 1-0.

Tyskerne fortsatte å kjøre kampen, og Kai Havertz satte ballen i mål på overtid i første omgang, men den ble underkjent for en klar offside. Også Japan hadde en offside-annullert scoring før pause.

19-åringen Jamal Musiala kom nær scoring like etter, men også han sendte ballen over mål. Senere traff Gündogan stolpen, før Tyskland slapp seg litt ned og lot Japan komme på et par overganger.

Men igjen skulle tyskerne skape farligheter når de satte fart framover. Uttellingen foran mål var det derimot verre med. Jonas Hofmann og Gnabry misbrukte store sjanser etter 69 og 70 minutter.

Da snudde kampbildet totalt, og Tyskland fikk store problemer med å demme opp for japanernes vilje og hurtighet. På sju meget gode Japan-minutter klarte de å snu kampen og stå for nok en VM-overraskelse dagen etter at Saudi-Arabia slo Argentina med samme sifre.

Japans to målscorere spiller til daglig i tysk Bundesliga.

– Spillerne jobbet sammen som et lag, vi forberedte oss bra og holdt sammen gjennom kampen. Det bidro til at vi vant, sa den japanske treneren Hajime Moriyasu.

Det var faretegn i forkant av det japanske 1-1-målet. Blåtrøyene kom til en diger sjanse, men Neuer vartet opp med en redning i ypperste klasse.

Tyskerne gikk offensivt til verks også etter hvilen, og et umiddelbart skremmeskudd kom fra Serge Gnabry. Under to minutter var spilt da han hamret ballen over via tverrliggeren.

(©NTB)

Flere nyheter: