Menu
Robin Gosens storspilte og fikk til slutt også navnet sitt i målprotokollen i Tysklands 4-2-seier over Portugal i EM. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

Tysk vingback kjørte EM-show mot Ronaldo og Portugal: – Helt uvirkelig

Cristiano Ronaldo jublet først, men det var Robin Gosens som ble storkampens spiller. Han stresset Portugal ut av stilen i Tysklands 4-2-seier i fotball-EM.

Av NTB | 19.06.2021 21:24:13

Sport: Den 27-årige vingbacken spiller til daglig i italienske Atalanta. Lørdag presenterte han seg for alvor på landslagsscenen med mål, målgivende og spill som skapte røre i Portugal-forsvaret.

– Det føles helt uvirkelig. Du kan ikke be om mer enn dette. Jeg tror treneren brukte meg for å få offensivt slagkraft, sa Gosens etter å ha blitt kåret til banens beste spiller.

Tyskland vant kampen etter en snuoperasjonen takket være to kjappe selvmål før pause og scoringene til Kai Havertz og Gosens tidlig i 2. omgang. Seieren er svært viktig for tyskerne, og den tilspisser dramatikken i gruppe F.

Før tredje og siste runde topper verdensmester Frankrike med fire poeng, mens eksverdensmester Tyskland og europamester Portugal står med tre. Ungarn er sist med ett poeng etter en sterk 1-1-kamp mot franskmennene tidligere lørdag.

– Vi trengte desperat denne trepoengeren, og nå har vi skjebnen i egne hender igjen, sa Thomas Müller.

De to beste er garantert videre til åttedelsfinale. Også fire av EMs seks treerlag avanserer. Onsdag skal Ronaldo og co. opp mot Frankrike, mens Tyskland møter Ungarn.

Diogo Jotas målgivende pasning var kampens første ballberøring for portugiserne i den tyske boksen.

Målet var Ronaldos 12. i EM-sammenheng. Tidligere i mesterskapet ble han tidenes mestscorende EM-spiller med sine to fulltreffere mot Ungarn (3-0-seier).

Fire minutter etter var det Raphaël Guerreiros tur til å være uheldig. Ballen til Joshua Kimmich traff Borussia Dortmund-profilen og inn i nettet.

Tidlig i 2. omgang kunne Havertz gjøre sitt første EM-mål. Matchvinneren i årets Champions League-finale sendte Gosens’ pasning i et åpent bur. Åtte minutter senere vartet Tyskland opp med storspill igjen, og denne gangen stanget Gosens umarkert inn tysk 4-1-ledelse.

Det var hans andre landslagsscoring. Rett etterpå ble Serie A-proffen tatt av banen til applaus fra de fremmøtte i München.

Jota skapte litt spenning med sin redusering etter 67 minutter. På bakerste stolpe pirket Liverpool-spissen inn en Ronaldo-ball. Etterpå skjelte Tyskland-keeper Manuel Neuer ut egne forsvarsspillere.

I forkant av målet sto Serge Gnabry i offsideposisjon og var aktivt med i spillet på Matthias Ginters innlegg mot bakerste stolpe.

Et passivt Portugal slet med tempoet til et motstanderlag full av energi. Vingbacker høyt i banen gjorde livet stadig surt for Pepe og resten av den portugisiske forsvarsfireren.

Portugal greide aldri helt å knekke koden mot et tysk lag som traff perfekt på kampplanen.

– Det var fortjent at Tyskland vant. Nå vil jeg se framover. Slår vi Frankrike, går vi videre, sa Portugal-trener Fernando Santos.

Mot spillets gang tok Portugal føringen etter en kjempekontring i det 15. minutt. Ronaldo startet det hele selv med en hodeklarering på Toni Kroos’ corner, og tolv sekunder senere styrte superstjernen inn 1-0.

Tyskland tapte åpningskampen mot Frankrike, men lørdag ble ikke storlaget stresset av å havne under. Ti minutter før pause fikk de uttelling for et vedvarende trykk. Da ble Ruben Dias hardt presset av Havertz og styrte innlegget til Gosens i eget mål.

Tyskland dominerte kraftig fra avspark i varmen. Etter fem minutter trodde de tyske spillerne og hjemmepublikummet at Gosens hadde gitt laget en pangstart, men jubelen sluknet da dommer Anthony Taylor annullerte scoringen.

(©NTB)

Flere nyheter: