Tysk politiker: Navalnyj-saken kan få konsekvenser for omstridt gassledning
Lederen i utenrikskomiteen i den tyske nasjonalforsamlingen mener forgiftningen av Aleksej Navalnyj kan få konsekvenser for gassledningen Nord Stream 2.
Økonomi og næringsliv: Tyske myndigheter har slått fast at den russiske opposisjonspolitikeren ble forgiftet av en militær nervegass. Det bør vekke sterke reaksjoner fra EU og Europa, mener Norbert Röttgen, lederen av utenrikskomiteen i Bundestag.
Han mener Europa må stå sterkt opp mot Russland etter giftattentatet og støtten til Hviterusslands autoritære leder Aleksandr Lukasjenko.
– Putins regime er inhumant, noe Navalnyj-saken og støtten til Lukasjenko viser. Det krever et tydelig og sterkt svar fra EU som Putin kan forstå. Nord Stream 2 må være noe vi diskuterer, skriver Röttgen på Twitter.
Tyskland har tidligere vært tydelig i sitt forsvar for gassledningen og reagerte med fordømmelse da USA i sommer innførte sanksjoner i et forsøk på å stanse byggingen.
USA mener rørledningen vil gjøre EU avhengig av russisk naturgass, mens de som er kritiske til USAs inngripen, mener USA forsøker å beskytte sitt eget salg av naturgass til EU.
Statsminister Angela Merkel avviser at Navalnyj-saken kan få konsekvenser for prosjektet.
– Jeg tror vi skal skille de tingene fra hverandre. Vårt syn er at Nord Stream 2 skal fullføres, sa Merkel ifølge Financial Times da hun holdt sin årlige sommer-pressekonferanse onsdag.
– Vi kan ikke bygge en mur, så å si, mellom Vesten og Russland, sier han.
Ischinger, som er ekspert på utenrikspolitikk, understreker imidlertid at tyske myndigheter må komme med en viss form for reaksjon.
– Jeg tror at en klar grense er nødvendig, sier han, og oppfordrer til en gyllen middelvei mellom diplomatiske framstøt og total boikott.
Også Ischinger antyder at Nord Stream 2 kan inkluderes i en reaksjon på saken, men påpeker at rørledningen nesten er ferdig og at det ville være svært komplisert å gå ut av samarbeidet om den nå.
Byggingen av Nord Stream 2 involverer en rekke europeiske selskaper, blant dem norske Kværner. Prosjektet vil gjøre det mulig for Russland å eksportere gass direkte til Tyskland under Østersjøen.
Styreleder Wolfgang Ischinger i Den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, advarer overfor nyhetsbyrået DPA mot en potensiell boikott mot Russland som følge av forgiftningssaken.
(©NTB)